Competitieschema met 16:30 uur en spreiding eerste divisie

De KNVB presenteerde vandaag het competitieprogramma 2020-2021 voor de eredivisie en eerste divisie. In de eredivisie valt met name de introductie van het nieuwe tijdstip zaterdagmiddag 16:30 uur op. Elke club speelt bij wijze van test één keer thuis om deze tijd. In de eerste divisie worden de speeltijden in de eerste periode (tien duels) gespreid over de week van vrijdag tot dinsdag, zodat alle wedstrijden live op tv te zien zijn.

Supporterscollectief Nederland is zeer teleurgesteld dat de nieuwe aftraptijd van 16:30 uur nu toch is doorgevoerd. Wij hebben ervoor gepleit de animo voor dit tijdstip eerst goed te onderzoeken. Dat is niet gebeurd. De KNVB heeft wel nog expliciet aan clubs gevraagd hoe ze over deze tijd denken, waarop een ruime meerderheid akkoord gaf. De nieuwe tijd gaat ten koste van de tweede wedstrijd op het populaire tijdstip van zaterdagavond 20:00 uur. Supporterscollectief Nederland gaat wel nog voor de start van het seizoen samen met de KNVB, Eredivisie CV en Fox Sports in gesprek om te bepalen op basis van welke criteria het tijdstip komend seizoen geëvalueerd gaat worden. Op deze manier willen we voor aanvang van het nieuwe seizoen bepalen of dit tijdstip een geslaagde toevoeging is.

“Het is ongepast dat clubs dit geheel nieuwe tijdstip hebben doorgevoerd, in veel gevallen zonder overleg met hun achterban”, zegt voorzitter Matthijs Keuning van Supporterscollectief Nederland. “Supporters nemen een seizoenkaart in de veronderstelling op zaterdagavond of zondagmiddag naar het stadion te gaan, maar missen nu mogelijk al één wedstrijd omdat ze op zaterdagmiddag werken of zelf sporten. Dit komt bovenop de onzekerheid over corona, die supporters waarschijnlijk ook al wedstrijden zal kosten. Clubs hebben veel van supporters gevraagd door eerst af te zien van compensatie van een afgebroken seizoen en vervolgens een onvoorwaardelijke seizoenkaart te nemen voor komend seizoen. Hiermee tonen de clubs niet bepaald hun waardering.”

Eerste divisie

In de eerste divisie worden de wedstrijden in de eerste periode (tien wedstrijden, van 28 augustus t/m 8 november) verspreid over de week, waardoor ze live kunnen worden uitgezonden op tv. Dit gebeurt op verzoek van de clubs. De wedstrijden zijn op zaterdag om 16:30 en 18:45 uur, op zondag om 14:30 en 20:00 uur en op vrijdag, maandag en dinsdag om 18:45 en 21:00 uur. Op deze manier kunnen alle supporters de wedstrijden van hun club zien, ook wanneer een deel van de aanhang vanwege de coronamaatregelen niet het stadion in kan. De laatste wedstrijden van clubs die strijden om de periodetitel, zijn wel gelijktijdig.

Supporterscollectief Nederland heeft begrip voor de spreiding, omdat het supporters de kans biedt de hele wedstrijd te zien in plaats van enkele flarden in het reguliere schakelprogramma op vrijdagavond. Ook kan het goed zijn voor de zichtbaarheid van de eerste divisie. Aan de andere kant zijn de tijdstippen zeer onwenselijk voor de supporters die wél naar het stadion kunnen en hierdoor misschien alsnog afhaken. Afgesproken is om de gunstige en minder gunstige tijden zo eerlijk mogelijk over de clubs te verdelen. De spreiding van de wedstrijden is tijdelijk, er wordt over besloten per periode. De eerste divisie beslist eind augustus over de speeltijden van de tweede periode (november-januari). Zodra alle supporters weer naar het stadion kunnen, keert de eerste divisie terug naar de reguliere speeltijden op met name vrijdagavond. Het is dus geen voorbode voor structurele veranderingen, garandeert de eerste divisie.

Competitieprogramma

De speeltijden staan in het concept competitieprogramma voor de eredivisie en eerste divisie dat de KNVB woensdag presenteerde. De eredivisie begint op zaterdag 12 september, de eerste divisie start twee weken eerder op vrijdag 28 augustus. De play-offs om promotie/degradatie en Europees voetbal zijn ingekort tot één wedstrijd, waarbij de hoogstgeplaatste ploeg thuis speelt. In de KNVB-beker wordt niet meer doorgeloot in een ’tennisschema’, maar is wel vooraf duidelijk of je de volgende ronde uit of thuis speelt. Dit maakt de planning makkelijker voor clubs, gemeenten en politie.

Verder worden de wedstrijden vanaf speelronde 22 (begin februari) zonder speeldag bekendgemaakt. Dit wordt pas ingevuld als half december bekend is welke clubs overwinteren in Europa. Daarnaast hebben clubs twee wedstrijden kunnen opgeven die ze graag in 2021 spelen, als er hopelijk weer meer publiek welkom is. Ook alle wedstrijden tussen de top-4 zijn in het nieuwe jaar. Tot slot maakt corona het schema nog wat voller en onzekerder. Er zijn scenario’s gemaakt voor situaties waarbij het virus weer oplaait en in een bepaalde regio niet gespeeld mag worden. In zo’n geval kan eventueel zonder publiek of zelfs in een andere regio gespeeld worden. De KNVB is er alles aan gelegen om de competitie door te laten gaan en een situatie zoals afgelopen seizoen te voorkomen. Meer details zijn te lezen op de website van de KNVB.