Acties
Supporterscollectief Nederland vertegenwoordigt de Nederlandse voetbalsupporter in gesprekken met beleidsbepalers. Sinds onze oprichting in mei 2016 hebben we onder meer het volgende bereikt:
Uitkaartprijs 15 euro in eredivisie en 10 euro in eerste divisie
Met ingang van seizoen 2018-2019 betalen uitsupporters in de eredivisie nog slechts 15 euro voor een kaartje en zelfs maar 9 euro wanneer reisbeperkingen van kracht zijn. Een seizoen later spraken we met de eerste divisie een prijs af van 10 euro en 6 euro bij reisbeperkingen. Dit geldt dus bij een bus- en autocombi en wanneer reizen met openbaar vervoer of een bezoek aan de binnenstad verboden zijn. Deze uniforme kaartprijs kwam tot stand na gesprekken met de Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie als overkoepelend orgaan van de clubs. De afspraak zorgt ervoor dat alle supporters in de competitie dezelfde prijs betalen voor een uitwedstrijd, stimuleert het bezoek van uitwedstrijden en is tevens een mooi gebaar van waardering naar de supporters die hun club in het hele land achterna reizen.
Speeltijden
Dankzij een lobby via onder meer de media richting clubs en KNVB is in 2020 het plan om op zondagavond te gaan voetballen afgewend. Het tijdstip wordt helaas wel enkele keren per seizoen gebruikt voor clubs die de donderdag ervoor Europees voetbal spelen. We blijven ons inzetten voor aantrekkelijke speeltijden en dus tegen de zondagavond, omdat dit voor supporters een ongewenst tijdstip is om naar het stadion te gaan, aangezien de volgende ochtend weer werk of school wacht.
De totstandkoming van de speeldagenkalender in het najaar en daarop volgend het competitieprogramma in juni, bespreken we jaarlijks met de KNVB om voor zover mogelijk de belangen van de supporters te behartigen. Veel ligt al vast, onder meer vanwege de internationale speelkalender, Nederlandse competitieopzet en het contract met Fox over speeltijden. Toch kunnen we soms nog aanpassingen doen die het programma voor de stadionganger verbeteren. Zo is vanaf 2018-2019 meer rekening gehouden met reistijd op de minst populaire tijdstippen, waardoor de reisafstand op zondag 12:30 uur en doordeweeks zoveel mogelijk beperkt is. Op de doordeweekse speeldagen om 18:30 uur is de reisafstand beperkt tot maximaal 175 kilometer.
Monitoring uitwedstrijden
Supporterscollectief Nederland houdt jaarlijks het aantal uitsupporters en de vervoersregelingen in de eredivisie bij. Sinds 2018 hebben we ook gegevens over de eerste divisie. Op deze manier kunnen we goed zien welke gemeenten gastvrij ontvangen en ook welke clubs gastvrij worden onthaald. Het geeft ook landelijk een beeld van het streven naar realistischer vervoersregelingen en minder generieke maatregelen. De afgelopen jaren zijn de vervoersregelingen steeds soepeler geworden, al stagneerde die ontwikkeling in 2017-2018 enigszins en lag het percentage volledig vrij vervoer dat jaar nog altijd op slechts 20 procent.
Supporterscongres
Supporterscollectief Nederland organiseert jaarlijks in maart een supporterscongres, dat gratis toegankelijk is voor iedereen die geïnteresseerd is. Op de eerste editie in 2017 hadden we sprekers als Michael van Praag en Gijs de Jong namens de KNVB, Frank Paauw namens de politie en Frank Depla als burgemeester van Breda namens de gemeenten. Een jaar later ontvingen we onder meer burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle, Bertine Steenbergen van het ministerie van Veiligheid en Justitie en directeur Wilco van Schaik van NEC. Naast het algehele supportersbeleid en het streven naar toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal waren ook zaken als de competitieopzet en de speelkalender onderwerpen die ter sprake kwamen.
Meer uitsupporters bij Supercup
De wedstrijd om de Supercup werd in 2018 weer gespeeld met een groot aantal uitsupporters. Bekerwinnaar Feyenoord kreeg bij landskampioen 5000 kaarten, die bijna allemaal werden verkocht. Streven is om ook de komende jaren 5000 uitsupporters toe te laten bij het symbolische openingsduel van het seizoen, waarbij de landskampioen de bekerwinnaar ontvangt. Het vastgelegde minimum aantal kaarten is 5 procent van de stadioncapaciteit, net als bij Europese wedstrijden. PSV-Feyenoord beviel goed en kende vooral dankzij de aanwezigheid van de Feyenoord-supporters op de korte zijde tegenover de fanatieke PSV-aanhang veel meer sfeer dan eerdere edities van de Johan Cruijff Schaal. In 2017 werd de wedstrijd nog geboycot door uitsupporters, omdat Vitesse-fans slechts 1200 buscombikaarten kregen voor de wedstrijd bij Feyenoord.
Eerder duidelijkheid afgelastingen
Afgelastingen moeten vanaf 2018-2019 vier uur voor de geplande aftrap bekend zijn. Met de KNVB hebben we afgesproken dat dit de richtlijn is wanneer een wedstrijd vanwege extreem weer afgelast dreigt te worden. Aanleiding vormden de laat afgelaste wedstrijden in december 2017, waarbij supporters het stadion vanwege hevige sneeuwval niet of juist tevergeefs bereikte. Het gaat met name om duels waarbij de veiligheid van bezoekers in het het geding komt. Als het alleen gaat om een mogelijk onbespeelbaar veld, kan een beslissing in sommige gevallen later vallen.
Adviesrol bekerfinale
Supporterscollectief Nederland is sinds 2018 in een adviserende rol betrokken bij de organisatie van de bekerfinale. We staan supportersverenigingen indien nodig bij met advies en informatie, mede op basis van onze kennis van de edities van eerdere jaren.
Meepraten competitieopzet
In het najaar van 2018 spraken de eredivisieclubs voor het derde seizoen op rij over een mogelijke verandering van de competitieopzet. Waar we de eerste keer konden meepraten, praatten de clubs in 2018 alleen onderling over deze ‘veranderagenda’, waarin naast de opzet ook werd gesproken over kunstgras, verdeling van Europese inkomsten en tv-gelden, bescherming van de jeugdopleiding en vermarkting van de competitie. Hierbij hebben we vooral een vinger aan de pols gehouden en de bij ons aangesloten verenigingen geïnformeerd over de voortgang, met de oproep bij hun club aan te kloppen om mee te praten.