Protocol herstart opmaat naar volle stadions

De KNVB heeft donderdag het protocol gepresenteerd dat moet dienen als leidraad voor clubs voor de eerste wedstrijden met een beperkt aantal toeschouwers. Supporterscollectief Nederland en alle andere betrokken partijen zien dit vooral als een noodzakelijke eerste stap op weg naar volle stadions. In het huidige protocol is uitgegaan van de coronamaatregelen op dit moment, dus met de anderhalve meter afstand. Hierdoor is slechts 20 tot 40 procent van de stadioncapaciteit te benutten en zijn uitsupporters vooralsnog niet welkom. De inzet van alle betrokken partijen is erop gericht om zo snel mogelijk met meer supporters te spelen, waarbij we uiteraard afhankelijk blijven van de ruimte die de overheid geeft. Supporterscollectief Nederland heeft met KNVB, burgemeesters en politie afgesproken dat ook uitsupporters zo snel mogelijk weer welkom moeten zijn.

“Het zal duidelijk zijn dat dit plan verre van ideaal is, maar aan de andere kant zijn we blij dat we deze zomer toch alweer met publiek kunnen voetballen”, zegt voorzitter Matthijs Keuning van Supporterscollectief Nederland. “Met dit protocol kunnen we in juli en augustus testen met de eerste trainingen en oefenwedstrijden, zodat we daarna snel kunnen opschalen naar een hogere bezetting. Hopelijk al bij de start van de competities. Het doel is helder. Alle partijen, van KNVB en gemeenten tot politie en clubs, willen zo snel mogelijk met volle stadions spelen.”

Het protocol vraagt verder ook nog veel inzet van alle clubs, gemeenten én supportersverenigingen om lokaal tot een passende invulling te komen. “Samenwerking is essentieel. We moeten dit met z’n allen doen. Het zal voor iedereen lastig zijn en de uitdagingen zullen per club, stadion en aanhang verschillen. De beste ideeën en ervaringen hopen we te kunnen gebruiken om zo snel mogelijk weer met álle supporters naar het stadion te kunnen.”

Ondertussen wordt ook al gewerkt aan de volgende stap, als meer publiek welkom is. Hierbij wordt vanaf deze zomer onder meer gewerkt aan innovaties om te kijken hoe grote evenementen als voetbalwedstrijden verantwoord kunnen worden georganiseerd met zoveel mogelijk mensen. Ook de ontwikkelingen in het buitenland worden nauw gevolgd.

De komende weken starten veel clubs met trainingen en oefenwedstrijden met beperkte aantallen supporters. De eerste divisie begint dit jaar op vrijdag 28 augustus, de eredivisie start twee weken later. Het competitieprogramma wordt op woensdag 22 juli bekend.