Nieuwe ban op publiek klap voor het voetbal

Supporterscollectief Nederland is teleurgesteld dat voetbalwedstrijden de komende drie weken zonder publiek moeten worden gespeeld. De maatregel is onderdeel van een pakket aan maatregelen dat het kabinet maandag bekendmaakte in een poging de verspreiding van het coronavirus terug te dringen. De maatregelen gelden vooralsnog tot dinsdag 20 oktober en worden dan opnieuw bekeken. Voor de eredivisie gaat het om twee speelrondes vanwege een tussenliggend interlandweekend, in de eerste divisie gaat het om drie speelrondes.

“We begrijpen de noodzaak om het aantal besmettingen terug te dringen”, zegt voorzitter Matthijs Keuning van Supporterscollectief Nederland. “Wel zetten we vraagtekens bij deze maatregel en missen we perspectief, zeker omdat deze crisis nog wel langer gaat duren dan de drie weken waarvoor de huidige maatregelen gelden. We hadden in het voetbal juist een manier gevonden om op een verantwoorde manier een beperkt aantal supporters toe te laten, en ondertussen onderzoek te doen hoe we dat kunnen opbouwen. We hopen dit snel te kunnen hervatten.”

“Dit is een klap voor het voetbal en voor iedereen die zich heeft ingespannen om van de stadions een veilige omgeving te maken. Dit maakt de financiële situatie van clubs nog zorgwekkender. Het maakt ook de kans groter dat mensen in groepen elders gaan kijken, terwijl in het stadion juist een veilige omgeving is gecreëerd. Ook het onderzoek van de KNVB en clubs naar het risico op overdracht van het virus bij buitenevenementen komt hiermee stil te staan, terwijl dit juist zo essentieel is voor de hele maatschappij, willen we een leefbare manier vinden om met het virus om te gaan.”