Vervoersregelingen worden langzaam soepeler

Toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal moet uiterlijk in 2020 een feit zijn. Bijna een jaar nadat dit voornemen door alle betrokken partijen werd uitgesproken en met nog vier jaar te gaan tot het zover moet zijn, worden de eerste resultaten zichtbaar. De restricties rond uitwedstrijden in de eredivisie werden afgelopen seizoen soepeler ten opzichte van een jaargang eerder, zo blijkt uit cijfers die onlangs zijn gepubliceerd in tijdschrift Staantribune en waarover ook wij beschikken.

Hoewel er nog een lange weg te gaan is, zijn we uiteraard blij met deze positieve ontwikkeling. We hopen er samen met onze leden en de andere betrokken partijen zowel lokaal als landelijk voor te kunnen zorgen dat deze trend zich komend seizoen voortzet, waarmee een volgende stap kan worden gezet richting 2020.

Minder buscombi’s

Het aantal buscombi’s in de eredivisie daalde voor het tweede jaar op rij, maar nu veel sterker dan een jaar eerder. Vergeleken met het seizoen 2014-2015 halveerde het aantal wedstrijden waarbij uitsupporters verplicht met de bus moeten reizen zelfs tot 43 afgelopen seizoen, ofwel veertien procent van de eredivisiewedstrijden. Die spectaculaire daling is wel deels te danken aan de degradatie van clubs met een streng vervoersregime als Go Ahead Eagles en FC Dordrecht en een versoepeling in het tweede eredivisiejaar van SC Cambuur.

Door de daling van het aantal buscombi’s stijgt het aantal autocombi’s. Meest opvallend is de stijging van de optie ‘eigen vervoer’, wat inhoudt dat supporters niet onderweg om hoeven te wisselen, maar wel verplicht met auto of bus moeten reizen en dus niet met openbaar vervoer mogen. Eigen vervoer gold afgelopen seizoen voor bijna een kwart van de wedstrijden, een stuk meer dan vorig jaar, toen deze optie ook al een stuk populairder was dan het jaar daarvoor. Daadwerkelijk vrij vervoer, dus zonder enige restrictie, blijft met vijftien procent vrij zeldzaam. Wel is die vijftien procent anderhalf keer zoveel als in 2014-2015, toen slechts tien procent van de wedstrijden zonder restricties te bezoeken was.

Verschillen per club en gemeente

De opgelegde vervoersregelingen verschillen sterk per gemeente, al is bijna overal de autocombi het populairst. Rotterdam is veruit de meest gastvrije gemeente, met negen keer vrij vervoer bij Feyenoord en zelfs elf keer bij Excelsior. Daarentegen laten Den Haag, Leeuwarden en Tilburg geen enkele club zonder restricties arriveren bij respectievelijk ADO, SC Cambuur en Willem II.

Ook per club zijn de onderlinge verschillen in vrijheid groot. ADO Den Haag, Ajax, SC Cambuur en FC Groningen mogen nooit zonder restricties op pad. De aanhang van Excelsior heeft daarentegen nauwelijks met beperkingen te maken, terwijl ook supporters van clubs als De Graafschap, sc Heerenveen, Heracles en Roda JC relatief veel vrijheid krijgen.

Klik op onderstaande afbeeldingen om ze beter te kunnen lezen.

Uitsupporters regelingen 2015-2016
Opgelegde vervoersregelingen per ontvangende gemeente. Voorbeeld: Alkmaar legt 14 keer een autocombi op, 2 keer eigen vervoer en 1 keer vrij vervoer.
Uitsupporters regelingen 2015-2016 steden
Opgelegde vervoersregelingen per uitspelende club. Voorbeeld: ADO Den Haag krijgt 1 verbod, 4 buscombi’s en 12 autocombi’s opgelegd.
Uitsupporters regelingen 2015-2016 clubs