Verslag Supporterscongres 2022

Supporterscollectief Nederland organiseerde afgelopen zaterdag 24 september het Supporterscongres, dat dit keer plaatsvond op de Wageningse Berg. Op deze historische locatie, waar tot 1992 FC Wageningen zijn wedstrijden speelden, kwamen supporters uit alle windstreken van Nederland bij elkaar om te discussiëren over tal van supportersgerelateerde onderwerpen.

Na een kort welkomstwoord van bestuurslid Jacco van Leeuwen mocht Gijs Kluft (SLO NAC Breda) zijn verhaal vertellen over waar de SLO Kerngroep, een afvaardiging van SLO’s, zich nogal mee bezig houdt. Dat ging onder andere over de kwaliteit en de invulling van deze rol en de coördinatie in thema’s die landelijk spelen. Kluft benadrukte dat de kerntaken van een SLO steeds meer van belang worden sinds het is opgenomen in de licentie-eisen van de KNVB. Dit jaar werd vastgelegd dat alle clubs met ingang van 1 juli 2025 een SLO in dienst moeten hebben, in de eredivisie voor minimaal 32 uur per week en in de eerste divisie voor minimaal 24 uur per week.Kluft mocht na zijn inbreng plaatsmaken voor Karin Blankenstein. Karin, de zus van voormalig topscheidsrechter en LHBT-activist John Blankenstein (1949-2006), is de oprichter van de John Blankenstein Foundation, de stichting die ijvert voor meer acceptatie van LHBT+ers binnen de sport. Haar pleidooi was dat er een veilig klimaat binnen de sport gecreëerd moet worden waarin het mogelijk is om jezelf te zijn en als jij er voor kiest, ook uit de kast te kunnen komen. In het weekend van 14, 15 en 16 oktober kunnen supportersverenigingen meedoen aan een ‘banneractie’ waarbij de meest creatieve banner 650 euro wint.

Na een korte toespraak van Blankenstein schakelden we in Wageningen over naar een discussie over wangedrag rond voetbal. Gerdine Vereijken (Supportersvereniging PSV) en Matthijs Keuning (voorzitter Supporterscollectief Nederland) leidden de discussie hoe we daar zelf naar kijken en wat onze rol hierin is. Er werden interessante, kritische en scherpe inzichten gedeeld met de zaal. De heilige graal zoeken we echter nog. In december volgt ook weer een gesprek met minister Dilan Yesilgöz van Veiligheid en Justitie over dit onderwerp, nadat ook in mei al een delegatie supporters aanschoof in Den Haag.

Uitsupporters
Niels Hilboesen stelde zich na de pauze voor als de nieuwe medewerker supporterszaken van de KNVB. De Groninger is per 1 september gestart en gaat de komende maanden gebruiken om veel supporters en SLO’s te spreken om op basis daarvan aan de slag te gaan met de onderwerpen die het meest urgent zijn. Goede kans dat de behandeling van uitsupporters op deze lijst staat, zo bleek uit de presentatie van Peter van Dijken en Klaas-Jan ter Veen. Beide FC Groningen-supporters, aangesloten bij de Supportersvereniging FC Groningen, zijn bij elk zogeheten vooroverleg aanwezig. In deze overleggen wordt bepaald hoe uitsupporters naar de wedstrijd kunnen reizen. Conclusie van het verhaal was dat supporters te weinig een stem hebben in het uitwedstrijdenbeleid. Overheden en politie timmeren vooralsnog alles dicht. Daarnaast was er een gezamenlijk gevoel dat de route naar normalisatie in Nederland vanuit de supporters moet komen, want de beeldvorming is zeer negatief. Supporterscollectief Nederland start binnenkort een enquête onder bezoekers van uitwedstrijden om knelpunten in kaart te brengen in de hoop deze samen met clubs en andere betrokkenen te kunnen oplossen.

Mediacontract
De middag werd afgesloten met een paneldiscussie tussen Jan de Jong (directeur Eredivisie CV), Rob Toussaint (algemeen directeur Heracles Almelo) en sportmarketeer Bas van Rossum over de aflopende mediadeal van de eredivisie en eerste divisie. Met name het uitzenden van eerste divisiewedstrijden was onderwerp van stevige discussie. Momenteel is niet elke wedstrijd live te zien. Clubs die wel live uitgezonden willen worden, betalen hier 8000 euro per wedstrijd voor, omdat het uitzenden van deze duels anders niet rendabel is voor ESPN. Het is één van de punten die kan wijzigen in een nieuw mediacontract, al is dat nog allerminst zeker vanwege de beperkte interesse van publiek en daarmee commercie voor wedstrijden tussen de kleinere clubs.

Stadion de Wageningse Berg
Nadat Jacco van Leeuwen de paneldiscussie tussen de bovengenoemde heren noodgedwongen moest eindigen vanwege tijdsrestricties, vertrokken de aanwezigen naar buiten voor een rondleiding door Stadion de Wageningse Berg, waar zij mochten proeven van een stukje pure en rauwe voetbalcultuur. Onder genot van een drankje en een barbecue werd de leuke en leerzame middag afgesloten.