Betrek supporters bij wedstrijdvoorbereiding

Supporterscollectief Nederland roept clubs, overheden en KNVB op om supporters beter te betrekken bij de wedstrijdorganisatie. Dit moet de gastvrijheid verbeteren en ongeregeldheden voorkomen. De oproep is een reactie op de veiligheidsmonitor die de KNVB woensdag publiceerde. Hieruit bleek dat er afgelopen seizoen 2021-2022 veel meer incidenten waren dan de afgelopen seizoenen. Tegelijkertijd maakt Supporterscollectief Nederland zich zorgen over het groeiend aantal combiregelingen en uitsupportersverboden dat supporters verhindert op een normale manier hun club te steunen.

“We zien dat de dadergerichte aanpak onder druk staat, onder meer vanwege de krapte aan personeel en hoge druk op medewerkers bij met name clubs en politie”, zegt voorzitter Matthijs Keuning van Supporterscollectief Nederland. “Vooral in de voorbereiding op wedstrijden, kunnen (moeten!) clubs en overheden veel meer gebruik maken van de kennis van SLO’s en supporters(verenigingen) om goede afspraken te maken over de wedstrijdorganisatie. We moeten helaas constateren dat nog lang niet alle clubs een goede en fulltime Supporter Liaison Officer (SLO) hebben. Met name in de eerste divisie is dit een groot probleem. De SLO is bij clubs een belangrijke schakel tussen supporters en de club, gemeente en politie. Ook supportersverenigingen kunnen een belangrijke rol spelen, maar zijn in veel gevallen helemaal niet betrokken bij de wedstrijdvoorbereiding.”

Uit de veiligheidsmonitor bleek woensdag dat het aantal stadionverboden in 2021-2022 is gestegen naar 1250, een verdubbeling ten opzichte van het gebruikelijke aantal van de afgelopen tien jaar. Naar 148 (van de 795) wedstrijden werd een onderzoek gestart vanwege wanordelijkheden, zo’n honderd meer dan in de afgelopen seizoenen. De meeste stadionverboden zijn opgelegd voor het gooien van voorwerpen (206), vuurwerk (201) of openlijke geweldpleging (176). Ook veldbetreding (105) kwam relatief vaak voor.

“De meeste wedstrijden verlopen zonder problemen en dat was ook afgelopen seizoen het geval. Daarbij laten de cijfers over stadionverboden zien dat veel mensen zijn gestraft voor de overtredingen zie ze hebben begaan. De pakkans in het voetbal blijft dus hoog. Doel moet zijn om deze dadergerichte aanpak voort te zetten, waarbij de daders worden gestraft en de rest van de supporters op een normale manier naar het voetbal kan. Helaas zien we momenteel dat overheden en clubs steeds vaker kiezen voor zware generieke maatregelen, zoals combiregelingen of zelfs uitsupportersverboden. Dat zijn geen oplossingen en werkt juist averechts omdat het supporters frustreert die op een normale manier naar een wedstrijd willen. We gaan graag met betrokken partijen in gesprek om te werken aan verbetering.”