Supporters tegen nieuwe opzet Champions League
Supporterscollectief Nederland is fel tegenstander van de voorgestelde veranderingen van de Europese clubtoernooien vanaf 2024. Hiermee zou de Champions League alsnog een Super League worden die de kloof tussen de grote clubs en de rest verder vergroot, ook in de Nederlandse eredivisie. De eredivisie blijft vooralsnog maar één club leveren aan de Champions League en moet het verder doen met plekken in de veel minder lucratieve Europa (Conference) League. We roepen de Eredivisie en de KNVB op om al het mogelijke te doen om de hervormingen tegen te houden en de nadelige gevolgen van eventuele wijzigingen voor de Nederlandse competities zoveel als mogelijk te beperken. Eerder spraken ook andere supportersgroepen en -collectieven in Europa zich al uit tegen de hervormingen.
De hervormingen zijn deels een kopie de vorig jaar verguisde Super League. De plannen zijn uitsluitend in het voordeel van de grote clubs uit de grote competities, die meer plekken krijgen, meer wedstrijden gaan spelen en dus meer verdienen. De verdiensten in de EL en ECL zijn vele malen minder, waardoor de kloof tussen de grote en minder grote clubs verder toeneemt. Ook op nationaal niveau. Nederland blijft vooralsnog maar één CL-plek houden, waardoor de kampioen zo veel geld krijgt dat de titelrace al bij voorbaat beslist is. Met een startpremie van ruim 30 miljoen euro nu naar waarschijnlijk het dubbele bij een nieuw tv-contract, krijgt één club de totale begroting van het rechterrijtje van de eredivisie bijgeschreven. Daar is niet tegenop te voetballen.
Super League
Meest vergaand is dat twee clubs kunnen meedoen op basis van prestaties uit het verleden als ze zich via de competitie niet hebben weten te plaatsen. Dat heeft niets met sport te maken en is een knieval voor de commercie die rechtstreeks is gekopieerd uit de plannen voor de Super League. Onwenselijk is ook de verlenging van de groepsfase, die totaal op zijn kop wordt gezet met het zogeheten SWISS-model, een ingewikkelde ranglijst die de poulefase spanning ontneemt en de grote clubs een plek in de volgende ronde zo goed als garandeert.
Verlenging van de groepsfase is voor veel supporters ook nog eens onbetaalbaar. Nu koop je voor de groepsfase al drie dure kaartjes voor de thuiswedstrijden, straks worden dat er vijf. Dat geldt al helemaal voor de uitwedstrijden met bijbehorende reiskosten. Het wordt voor veel supporters onmogelijk om hun club te blijven volgen, of zal ten koste gaan van de animo voor wedstrijden in de nationale competitie en beker. De CL kannibaliseert daarmee het overige voetbal. De UEFA en de grote clubs willen maar niet begrijpen dat een fanatieke supporter altijd zijn of haar club achter na wil reizen. Argumenten dat andere supporters dan ook de mogelijkheid krijgen om een wedstrijd te bezoeken is kant en klare lariekoek, want supporters die hun club achternareizen zetten dat niet zomaar aan de kant.
Repressie
Extra schrijnend is dat het CL ondertussen de rest van de voetbalwereld klein houdt met allerlei vormen van repressie. Wie gelijktijdig een competitiewedstrijd wil afwerken, betaalt een torenhoge boete omdat de CL het alleenrecht op voetbaluitzendingen wil hebben op CL-avonden.
Achtergrond: wat verandert er?
De voorgestelde wijzigingen die moeten ingaan vanaf seizoen 2024-2025 en waar in mei over zou moeten worden besloten:
Champions League
-Van 32 naar 36 clubs
–Twee van deze vier extra plekken gaan naar clubs die zich via de competitie niet hebben geplaatst, maar op basis van prestaties in de afgelopen 5 jaar een hoog clubcoëfficiënt hebben
-Eerste ronde van 10 speelrondes tegen 10 verschillende tegenstanders op basis van één ranglijst van 36 clubs
-Totaal aantal duels van 125 naar 225, waarvan het gros in deze eerste ronde: 180
-Speeldagen dinsdag, woensdag en wellicht donderdag
Europa League
Eerste ronde van 8 wedstrijden, ook 36 deelnemers. Speeldag donderdag
Conference League
Eerste ronde van 6 wedstrijden, ook 36 deelnemers. Speeldag donderdag