Verslag openingsbijeenkomst 2017-2018
Ruim veertig supporters van meer dan twintig clubs uit de eredivisie en eerste divisie kwamen zondag 3 september bijeen in Amsterdam voor de seizoensopening van Supporterscollectief Nederland. We gingen hierbij in op diverse actuele onderwerpen en gaven daarnaast een toelichting op de organisatie van het collectief.
Organisatie & bestuur
Sinds de lancering in mei 2016 heeft Supporterscollectief Nederland gewerkt met een startbestuur van zes man, dat daarvoor ook al ruim een jaar achter de schermen actief was met de oprichting. Afgelopen seizoen hebben geïnteresseerden voor een bestuursfunctie opgeroepen zich te melden. Dit resulteerden in drie aanmeldingen, die ook alle drie zijn toegetreden tot het bestuur dat het dit seizoen moet gaan doen. Omdat Peter Gras van Cambuur Culture een stapje terug heeft gedaan, bestaat het bestuur voor 2017-2018 daarmee uit acht personen. Het aantal is daarmee hoog genoeg om de taken te verdelen en bovendien de continuïteit op lange termijn te waarborgen. Daarnaast is het een goede afspiegeling van het voetballandschap, met vertegenwoordigers van grote en kleine clubs. Het bestuur bestaat uit Bram van Doorn (Breda Loco’s), Matthijs Keuning (Victoria Alkmaar), Christian van Lieshout (De Trouwe Oss), Siege Postuma (SV FCU), Herjan Pullen (SV Ajax), Remco Ravenhorst (FSV De Feijenoorder), Haiko Vink (SV Superboeren) en Wim Vos (Stichting KingZine). Siege, Bram en Christian zijn de nieuwe gezichten in het bestuur.
De komende weken kijken we verder naar formaliseren van het bestuur. Dit zal waarschijnlijk gebeuren in de vorm van een stichting, met de daarbij horende statuten. Deze zullen aan de leden van het collectief worden voorgelegd. Daarnaast zal het bestuur bij grotere vraagstukken altijd om de mening van de leden vragen.
Verbetering vervoersregelingen
Op basis van de bijeenkomsten van vorig seizoen hebben we voor komend seizoen twee speerpunten benoemd. Verbetering van vervoersregelingen naar uitwedstrijden is voor veel supporters prioriteit nummer één en daarom ook door ons benoemd als het belangrijkste onderwerp van dit jaar. Afgelopen seizoen zagen we het voor het eerst een duidelijk verbetering, maar nog altijd is bij 80 procent van de eredivisiewedstrijden een vervoersbeperking van kracht. De definitie van een combiregeling en ook de categorisering A, B of C wordt steeds moeilijker, omdat regelingen vaak uit allerlei extra regels en uitzonderingen bestaan. Hoofdlijn blijft dat veel regelingen veelal uit gemakzucht en/of angst worden opgelegd, zonder concrete aanleiding of gegronde vrees dat het op een andere manier verkeerd gaat.
We hebben daarom aan alle leden gevraagd om in de tweede seizoenshelft van dit seizoen twee wedstrijden uit te zoeken (één uit, één thuis) waarvan zij zelf vinden dat de vervoersregeling te zwaar is. Denk hierbij dan niet alleen aan het vervoersmiddel (bijvoorbeeld buscombi), maar ook aan de voorzieningen (bijvoorbeeld een biertje in het uitvak). Via een formulier worden de leden verzocht aan het collectief kenbaar te maken welke wedstrijden zij uitgezocht hebben om een beter supportersklimaat te creëren.
Uniforme en lage kaartprijs uitvak
Een ander punt van aandacht komend seizoen is de prijs van een kaartje in het uitvak. Momenteel zijn de prijzen niet uniform. De club bepaalt de prijs van het kaartje, wat leidt tot grote verschillen. Daarnaast zijn er veel clubs die elkaar korting geven. Wij streven naar een uniforme en lage kaartprijs en zijn daarover momenteel in gesprek met de Eredivisie CV en hebben een voorstel gedaan aan de clubs. Het zijn de clubs die hier dit najaar hun stem over moeten uitbrengen. De eerste divisie volgt daarna, hopelijk met het succes van de eredivisie in handen.
Positieve supportersverhalen
Voetbalsupporters halen vaak het nieuws in een negatieve context. Dat is jammer en vooral vertekenend, omdat er veel meer dingen goed dan fout gaan. Tijdens de bijeenkomst werd bijvoorbeeld NAC-Sparta genoemd, waarbij Sparta-supporters hardlopend naar Breda kwamen om geld op te halen voor het goede doel. Ze werden in Breda met open ontvangen door de NAC-supporters. Beide supportersgroepen dronken samen een biertje bij het stadion. Ook mooi nieuws is dat ADO Den Haag hard bezig is om aandelen in supportershanden te krijgen. Fortuna Sittard heeft sinds een paar maanden zelfs al een supporter in de Raad van Toezicht van de club. Wij willen graag de beeldvorming over supporters veranderen en ontvangen dus graag jullie positieve verhalen over de supporterswereld. De KNVB heeft ook al aangegeven via hun kanalen graag aandacht te besteden aan mooie initiatieven.
KNVB
De bijeenkomst werd afgesloten door Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de KNVB. Hij benadrukte het belang van een goed en georganiseerd supportersorgaan waar de KNVB en de ECV mee kan overleggen. Hij loofde de groei van het collectief en benadrukte dat de KNVB ons momenteel als enige serieuze gesprekspartner ziet namens supporters. De KNVB heeft het collectief nodig de komende jaren en het is aan ons om onze beweging uit te breiden.
Nederland-Bulgarije
Na de bijeenkomst was er ruimte voor een biertje en gezelligheid op de tribunes van de Johan Cruijff Arena te Amsterdam, waar wij met alle aanwezige leden het Nederlands elftal met 3 -1 zagen winnen van Bulgarije. De volgende bijeenkomst voor supportersverenigingen vindt plaats op zondag 14 januari, het supporterscongres dat voor alle geïnteresseerden toegankelijk is zal plaatsvinden op zondag 25 maart. Locaties en meer informatie hierover volgt.