CIV-rapport toont kracht en zwakte voetbalbeleid

Het woensdag verschenen CIV-jaarverslag 2016-2017 toont veel goede ontwikkelingen, maar laat tegelijkertijd zien dat echte verandering pas komt als de criminalisering van supporters plaatsmaakt voor samenwerking. De cijfers van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme over onder meer politie-inzet, stadionverboden en incidenten binnen en buiten het stadion bieden ook nu weer een blik op de werkelijkheid die alleen met nadere onderbouwing in de goede context kan worden geplaatst. Veel langetermijnontwikkelingen zijn positief, maar het voetbalbeleid is nog altijd veel repressiever en minder gastvrij dan supporters – en gelukkig ook veel beleidsbepalers – zouden willen. Vooral daar ligt de uitdaging in een tijd dat veruit de meeste bezoekers van veruit de meeste wedstrijden veilig naar het stadion gaan. Op een jaarlijks bezoekerstotaal van zo’n 7 miljoen is het aantal opgelegde stadionverboden met 569 minimaal, ondanks de hoge pakkans.

Zo daalt de politie-inzet in zowel eredivisie als eerste divisie, maar stijgt het totaal over het hele seizoen vanwege het hogere aantal wedstrijden. Die stijging is met name veroorzaakt door de finaleplaats van Ajax in de Europa League, waar de inzet sowieso een stuk hoger ligt dan bij binnenlandse wedstrijden. Hierbij dient tevens te worden opgemerkt dat het aantal uren dat de politie kwijt is aan evenementen als voetbal slechts een paar procent is van de totale inzet. Daarbij besteedt Nederland internationaal gezien relatief weinig politie aan voetbal, zeker vergeleken met landen als Engeland en Duitsland. Daar is de inzet drie tot vier keer zo hoog. Meer samenwerking met supporters kan er voor zorgen dat wedstrijden realistischer worden ingeschat en met minder politie-inzet worden georganiseerd.

Vuurwerk

Het aantal incidenten is iets hoger dan vorig seizoen, maar lager dan in 2014-2015. Over de laatste vier seizoenen is de trend min of meer stabiel. Vuurwerk springt er al jaren bovenuit. Waar de politie ervoor pleit om vuurwerk simpelweg te verbieden, zien wij meer in faciliteren. Vuurwerk is nu immers ook al verboden, terwijl het door veel supporters juist gewaardeerd wordt en één van de redenen is om voetbal in het stadion te beleven en niet thuis voor de televisie. Belangrijk daarbij is uiteraard wel dat het siervuurwerk betreft dat veilig gebruikt wordt. We zijn dan ook met onder meer KNVB, politie en OM in gesprek over vuurwerk en pleiten er daarbij voor om te kijken naar manieren waarop vuurwerk veilig gebruikt kan worden, zodat het een toegevoegde waarde is en niemand er last van heeft.

Wat betreft combiregelingen signaleert het CIV net als wij een positieve trend, maar helaas is de situatie niet zo rooskleurig als het CIV wil doen geloven. Het is helaas niet waar dat ‘A-wedstrijden in principe geen combiregeling kennen’. In veel gevallen zijn bij deze laag risico-wedstrijden alsnog reisbeperkingen van kracht. Afgelopen seizoen waren in de eredivisie dus geen 50 procent van de wedstrijden zonder combi, maar slechts 19 procent. Dat bleek eerder uit onze cijfers die we in mei publiceerden. Het volledige CIV-rapport is te lezen op de website van de politie.