Supporters verliezen Brabantse derby

De Nederlandse voetbalsupporter heeft dinsdag een nieuwe nederlaag moeten lijden. Zonder de supportersverenigingen bij het overleg te betrekken, hebben de gemeenten Breda en Tilburg en beide clubs besloten dat er bij de cruciale nacompetitiewedstrijden NAC-Willem II (donderdag) en Willem II-NAC (zondag) om een plaats in de eredivisie geen uitsupporters welkom zijn. Supporterscollectief Nederland is verbijsterd over het besluit, dat een aanleiding en vooral een doel ontbeert. Het is bovendien een zeer gevaarlijke ontwikkeling als een regionale derby puur uit angst zonder uitfans wordt gespeeld. Na het verbod op uitpubliek bij duels van Ajax met Feyenoord en ADO Den Haag komt met dit nieuwe dieptepunt het doemscenario van een algeheel (uit)supportersverbod steeds dichterbij. Het besluit reikt daardoor verder dan de provinciegrenzen van Noord-Brabant.

De ban is extra schrijnend omdat vorige week nog op een congres in Arnhem werd onderstreept dat alle betrokken partijen streven naar toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal. Eén van de speerpunten daarvan is het betrekken van supporters, iets wat in dit geval bewust niet is gebeurd. Mede dankzij bemiddeling van Supporterscollectief Nederland hebben Stichting KingZine en Breda Loco’s de afgelopen dagen continu samengewerkt om ervoor te zorgen dat supporters aanwezig konden zijn bij de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Zij hebben dan ook woedend gereageerd op de beslissing van gemeente en clubs, die voor hun gevoel al ver voor dinsdag genomen was.

“In een overleg dat veel weg heeft van achterkamertjespolitiek heeft men de eventuele angst op eventuele ongeregeldheden laten prevaleren boven de supportersbeleving en alles wat derby’s zo mooi maakt”, schrijft KingZine op de eigen website. ”Wat is het volgende? Gaan we autorijden verbieden om de kans op auto-ongelukken te voorkomen? De betrokkenen moeten zich diep schamen.”

Breda Loco’s noemt het verbod een schande en spreekt op de eigen website van een laf en teleurstellend besluit. ”Hoeveel druk er ook op zo’n wedstrijd staat, het voetbal is failliet wanneer de spelers op het veld hun overwinning niet kunnen vieren met de supporters in het uitvak. De lokale driehoeken laten met dit besluit zien dat ze incompetent zijn. Er zijn talloze andere maatregelen denkbaar, waarbij er wel supporters in de uitvakken kunnen staan.”

Supporterscollectief Nederland is bezorgd over de ontwikkelingen, ook omdat het bij elkaar weghouden van supporters de tegenstellingen alleen maar vergroot. We zullen de betrokken partijen per brief dan ook om opheldering vragen. Ook op landelijk niveau zullen we blijven benadrukken dat wedstrijden altijd gespeeld moeten worden met aanhang van beide partijen. De supporters maken immers de sfeer in het stadion en zijn daarmee een essentieel onderdeel van de voetbalbeleving.