Gemeenten flexibeler bij speelschema 2016-2017

De KNVB presenteerde vanochtend het conceptspeelschema voor seizoen 2016-2017. Goed nieuws is dat de bond bij de samenstelling van het programma dit seizoen een stuk minder werd gehinderd door gemeenten die om veiligheidsredenen bepaalde speeltijden eisen. De verschillende aanvangstijden per speelronde liggen voor meerdere jaren contractueel vast, maar Supporterscollectief Nederland praat volgende week met de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie over de mogelijkheden die er daarbinnen en na afloop van het contract zijn.

Het aantal wedstrijden dat op last van de lokale overheid om 12:30 uur moet beginnen, nam af van vijftien vorig seizoen tot zes dit jaar. In de eerste divisie daalde het aantal wedstrijden dat om veiligheidsredenen niet op vrijdagavond gespeeld mag worden van 22 naar dertien. Een deel van de oplossing werd gevonden in het programmeren van deze wedstrijden tijdens de zomertijd, wanneer het – zeker op zondagmiddag – nog lang licht is.

Alleen de eredivisiewedstrijden tussen FC Utrecht en Ajax, NEC en Vitesse en de thuisduels van Roda JC met Ajax en Feyenoord moeten nog op het weinig geliefde tijdstip van 12:30 uur beginnen. Omdat ook tv-zender Fox wekelijks minimaal één duel op dat tijdstip wil uitzenden, moeten ook andere clubs één of maximaal twee thuiswedstrijden op dit tijdstip aantreden. Dit geldt eveneens voor de vrijdagavond, waarvoor de top-drie dan weer is uitgesloten. Op last van de tv-zender hoeven Ajax, Feyenoord en PSV ook niet zaterdag om 18:30 uur in actie te komen. Zondag 16:45 uur is daarentegen wel een populair tv-tijdstip voor de topclubs, meer nog dan 14:30 uur.

Met liefst veertien eredivisieclubs die op zaterdag willen spelen en daarnaast de wensen van Fox om ieder weekend op zeven tijdstippen een duel te starten, zijn de lusten en de lasten zo eerlijk mogelijk verdeeld over de clubs. Elke club speelt acht of negen thuiswedstrijden op zijn voorkeursdag, terwijl de wedstrijden op tijden die afwijken van de standaardtijden (vrijdag 20:00 uur voor de eerste divisie, zaterdag 19:45 uur en zondag 14:30 uur voor de eredivisie) zoveel mogelijk beperkt zijn gehouden.

De KNVB streeft er altijd naar om het programma voor de winterstop exact gelijk te laten zijn aan de duels in het nieuwe jaar. Komend seizoen lukt dat – mede door de onduidelijkheid over FC Twente – nog niet, maar bij de meeste clubs is zo’n patroon wel te herkennen. Daarnaast heeft de bond er vanuit sportief oogpunt voor gezorgd dat alle clubs in hetzelfde ritme zitten qua tegenstanders, waardoor een club niet binnen een paar weken drie topclubs kan ontmoeten. Ook staan de topduels niet gepland voorafgaand aan Europese weken of interlandduels om spelers niet onnodig te belasten voor de belangrijke internationale wedstrijden.

Clubs of gemeenten kunnen vandaag en morgen nog bezwaar aantekenen tegen bepaalde wedstrijden. Als de beroepscommissie zich nog deze week uitspreekt over FC Twente volgt het definitieve programma vrijdag. Anders wordt dit maandag, de uiterlijke datum dat er ook duidelijkheid komt over de club uit Enschede en daarmee ook De Graafschap.