Supporters stemmen massaal tegen zondagavond

Supporters zijn in grote meerderheid tegen het spelen op zondagavond. In de enquête van Supporterscollectief Nederland, die in enkele dagen door 8000 mensen werd ingevuld, noemt 82 procent de zondagavond 20:00 uur als speeltijd (zeer) slecht. Zaterdagavond 19:45 uur en zondagmiddag 14:30 uur zijn veruit de populairste tijdstippen voor een bezoek aan het stadion. 86 procent vindt de zaterdagavond (zeer) goed, de zondagmiddag 14:30 uur wordt zelfs door 92 procent (zeer) goed gevonden.

Ruim de helft van de ondervraagden noemt de kans op seizoenkaartverlenging of het kopen van losse kaarten kleiner als zondagavond een vast speelmoment wordt. Slechts 3,5 procent acht die kans groter wanneer op dit tijdstip gespeeld wordt. Supporters zijn ook niet gevoelig voor het argument dat zondagavond de clubs meer tv-geld oplevert. Slechts 24 procent vindt de zondagavond in dat geval te rechtvaardigen.

Stadiongangers kritischer

Seizoenkaarthouders blijken verder kritischer op de zondagavond dan supporters die hun club op tv volgen. 86 procent van de tweewekelijkse stadionbezoekers wijst de zondagavond af, terwijl dit percentage bij de tv-kijkers ‘slechts’ 60 procent is. Kopers van losse kaarten zitten hier met 76 procent tussenin. Ook uitsupporters zijn kritischer op de zondagavond naarmate ze meer wedstrijden bezoeken. 89 procent van de supporters die veertien of meer uitduels bezoeken, vindt de zondagavond (zeer) slecht. Bij de supporters die nooit uitwedstrijden bezoeken, is dit percentage 75 procent.

Bijna driekwart van de ondervraagden is seizoenkaarthouder en nog eens 15 procent koopt regelmatig losse kaarten. 60 procent is lid van een supportersvereniging of -groep. Tweederde bezoekt wel eens een uitwedstrijd. Ook zag tweederde af van compensatie vanwege de gemiste wedstrijden vorig seizoen. Ruim tweederde heeft een abonnement op tv-zender Fox Sports. De vragenlijst werd ingevuld door supporters van alle betaald voetbalclubs van Nederland.

Vooral late zaterdagwedstrijd niet populair

Aanleiding voor de vragenlijst zijn de plannen om zondagavond 20:00 uur als speeltijd toe te voegen in de eredivisie en de zaterdagavond 19:45 uur te laten verdwijnen. In plaats daarvan zouden op zaterdag twee wedstrijden om 18:30 uur en twee wedstrijden om 21:00 uur moeten plaatsvinden. De meningen over dit laatste tijdstip zijn verdeeld; 48 procent vindt het (zeer) goed, maar 30 procent vindt het (zeer) slecht. De vroege wedstrijd is iets populairder en kent vooral minder weerstand; 56 procent vindt 18:30 uur (zeer) goed, 17 procent vindt dit tijdstip (zeer) slecht. Na de zondagavond is zondag 12:15 uur het minst populaire tijdstip; 45 procent vindt het (zeer) slecht, 29 procent (zeer) goed.

Afgelopen seizoen werden al enkele wedstrijden op zondagavond gespeeld. Deze duels trokken minder publiek dan gemiddeld.

Resultaten

Supporterscollectief Nederland zal de uitkomsten van de enquête gebruiken in vervolgoverleggen met de betrokken partijen. Aangesloten verenigingen kunnen de uitkomsten gebruiken voor overleg met de eigen club. Alle uitslagen vind je hier. De enquête is gemaakt in samenwerking met Enalyzer.