Zondagavond trekt veel minder supporters

Supporters in de eredivisie lopen bepaald niet warm voor de zondagavond als speelmoment. De vijf wedstrijden die tot dusver op dit tijdstip werden gespeeld, trokken duizenden toeschouwers minder dan gemiddeld. Supporterscollectief Nederland ageert in gesprekken met KNVB en clubs al langer tegen de zondagavond als speelavond. In de stadions waren bij elke wedstrijd op dit tijdstip spandoeken te zien tegen de speeltijd. De bezoekcijfers vormen nu een nieuw argument tegen het voor supporters onwenselijke tijdstip.

Vooral bij AZ is de terugloop groot. De Alkmaarse club had op 4 augustus de primeur tegen Fortuna Sittard en trok 12.900 toeschouwers, 1500 minder dan de openingswedstrijd een jaar eerder en ruim 2000 minder dan het gemiddelde van vorig seizoen. De thuiswedstrijd tegen FC Emmen op 10 november trok zelfs maar 5600 toeschouwers, 2000 onder het Haagse gemiddelde van de tijdelijk uitgeweken club en nog eens 1500 minder dan de slechtst bezochte wedstrijd tot dan toe op de alternatieve locatie.

Minder toeschouwers
Ook bij PSV kost de zondagavond toeschouwers. De eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen ADO Den Haag trok op 11 augustus 32.000 toeschouwers, terwijl een jaar eerder nog 33.100 man op het openingsduel af kwam. De wedstrijd is voorlopig ook de slechtst bezochte van dit seizoen. Aangezien seizoenkaarten in de toeschouwersaantallen worden meegerekend, is het negatieve effect van de zondagavond in werkelijkheid nog groter dan uit de cijfers blijkt. Bij zondagavonden is te zien dat relatief meer stoelen onbezet blijven, omdat meer seizoenkaarthouders de zondagavondduels overslaan.

De uitduels van de Eindhovenaren zijn lastiger te beoordelen omdat PSV-thuis doorgaans een goed bezochte wedstrijd is. De 10.063 van Heracles-PSV op 18 augustus is nagenoeg gelijk aan het gemiddelde van de Almeloërs, wat opvallend is aangezien de wedstrijd tegen PSV vorig seizoen nog ruim 12.000 toeschouwers trok, dik 1000 man meer dan gemiddeld. Wel was deze wedstrijd nog in de vakantietijd, waarin clubs doorgaans wat minder toeschouwers trekken. RKC-PSV trok op 1 september 7.035 toeschouwers, ruim duizend man boven het gemiddelde tot dusver maar geen uitverkocht huis zoals anderhalve maand later tegen Ajax (7.508). Vergelijken is lastig omdat RKC hiervoor jarenlang geen eredivisie speelde, maar het lijkt verleidelijk om te zeggen dat deze wedstrijd tegen de eveneens Brabantse topclub op zondagmiddag uitverkocht zou zijn geweest

Uitsupporters
Qua uitsupporters is het beeld ook overwegend negatief. Uitzondering is Fortuna, dat 322 man meenam naar Alkmaar, meer dan gemiddeld tot nu toe en bijna twee keer zoveel als vorig jaar. PSV verkocht de uitvakken in Almelo en Waalwijk uit, al deden de Eindhovenaren dat vorig seizoen en dit jaar tot nu toe bij elk uitvak. De 87 man die ADO meenam naar PSV is veruit het laagste aantal tot dusver en een halvering ten opzichte van vorig jaar. De 45 Emmenaren die meegingen naar AZ vormen zelfs maar een zesde van het gemiddelde tot nu toe en een derde van het aantal vorig jaar.FC Emmen-PSV is op 1 december voorlopig de laatste wedstrijd op zondagavond. Supporters van PSV hebben al aangekondigd het duel te boycotten vanwege het tijdstip.