Zondagavond blijft uitzondering, zaterdagavond blijft

Zondagavond 20:00 uur als speeltijd is komend seizoen alleen te gebruiken voor clubs die de donderdag ervoor een Europese uitwedstrijd hebben gespeeld. Daarmee geven de KNVB, clubs en tv-zender Fox gehoor aan de oproep van supporters om niet wekelijks op dit tijdstip te spelen. De aanvangstijden op zaterdag worden met een kwartier verlaat om meer aan te sluiten bij de aanvangstijden in de Champions League en Europa League. De eredivisie krijgt wekelijks één wedstrijd om 18:45 uur, twee om 20:00 uur en één om 21:00 uur. Hiermee blijft zaterdagavond 20:00 uur dus gehandhaafd met twee wedstrijden, en komen er niet twee vroege en twee late wedstrijden, zoals Fox voorstelde. Wel komt er een onderzoek naar de wenselijkheid van zaterdag 16:30 uur als nieuw speelmoment in de eredivisie. Supporterscollectief Nederland zal hierover meedenken.

Supporterscollectief Nederland is blij dat zondagavond geen structureel speelmoment wordt. “Mooi dat naar de mening van supporters is geluisterd”, zegt voorzitter Matthijs Keuning. “Zondagavond is voor supporters heel onwenselijk, omdat veel mensen de volgende dag weer vroeg naar werk of school moeten. We zagen vorig seizoen al dat de bezetting bij deze wedstrijden lager was dan gemiddeld. Clubs merkten het ook in hun omzet. Daarom is het goed dat dit tijdstip nu waarschijnlijk maar een enkele keer gebruikt zal worden. Het idee voor zaterdag 16:30 uur is nieuw. De wenselijkheid hiervan gaan we zorgvuldig onderzoeken.”

De tijden staan in de speeldagenkalender die de KNVB vrijdag presenteerde. Deze kalender is de opmaat naar het competitieprogramma met alle wedstrijden en tijden. De KNVB hoopt dit eind juli te kunnen presenteren.

Kalender competities

De eredivisie begint op vrijdag 11 september, de eerste divisie start twee weken eerder op vrijdag 28 augustus. Dit is enkele weken later dan gebruikelijk. Die tijd wordt ingehaald door een kortere winterstop, enkele doordeweekse speelrondes, kortere play-offs en het schrappen van de openingswedstrijd om de Johan Cruijff Schaal – er is immers geen landskampioen en geen bekerwinnaar. De eredivisie telt drie doordeweekse speelrondes: 22-23 december en 14-16 en 26-28 januari. Ook op Hemelvaartsdag 13 mei wordt gevoetbald. De eerste divisie telt geen doordeweekse speelrondes, wel wordt op tweede paasdag 5 april gespeeld.

De ‘winterstop’ is in feite alleen het weekend van kerst. In de eredivisie wordt op 23 december nog gespeeld en gaat het op 9 januari verder, in de eerste divisie wordt zelfs op 3 januari alweer gespeeld. De play-offs om promotie/degradatie en Europees voetbal worden gehalveerd naar respectievelijk drie en twee speeldagen. Bekeken wordt nog of er minder deelnemende teams zijn, of dat duels over één wedstrijd worden beslist. De laatste play-off is op zondag 23 mei.

Flexibiliteit

In het schema is verder enige flexibiliteit ingebouwd om eventuele afgelastingen later te kunnen inhalen. Met name rond de jaarwisseling en in april is hier ruimte voor. Ook de bekerfinale is verplaatsbaar. Verder hoopt de KNVB – net als alle bonden in Europa – op flexibiliteit van de UEFA, waardoor ook in Europese midweken kan worden ingehaald. Dit zou met name in het najaar van pas kunnen komen. De UEFA verplicht normaliter om niet gelijktijdig met de Champions League en Europa League te spelen, wat zou beteken dat inhaalduels uiterlijk om 17:00 moeten starten. Hierover moet de UEFA nog besluiten.