Supporters laten zich horen over competitieopzet

Supporters hebben in de enquête over de competitieopzet grotendeels vergelijkbare standpunten naar voren gebracht als Supporterscollectief Nederland vorige week in de tweede ronde gesprekken over een eventueel nieuwe competitieopzet. De meeste fans willen een klassieke competitie zonder play-offs, met wedstrijden op zondagmiddag 14:30 uur of zaterdagavond rond 20:00 uur. Reserveteams ziet Supporterscollectief Nederland het liefst uit de piramide verdwijnen en ook in de enquête klinkt de roep om deze ploegen in elk geval met vaste selecties te laten werken. Zowel het collectief als de ondervraagde supporters staan open voor een verruimde promotie-degradatieregeling op de drie hoogste niveaus.

De KNVB maakte vrijdag bekend dat 2895 supporters de onder meer door ons verspreide vragenlijst volledig hebben ingevuld. Van de ondervraagden heeft 30 procent een seizoenkaart van een club in de eredivisie, 29 procent van een club in de eerste divisie en 41 procent geen seizoenkaart.

Fel tegen play-offs

Rechtvaardigheid en spanning per wedstrijd zijn de belangrijkste eigenschappen van een competitie, vinden supporters. 70 procent van de ondervraagden ziet het liefst een reguliere competitie zonder play-offs en zelfs 95 procent wil dat in elk geval de kampioen op deze manier bepaald wordt – en spreekt zich dus fel uit tegen een model als de Belgische liga.

De degradatieregeling uit de eredivisie zou volgens de ondervraagde supporters moeten worden verruimd door te kiezen voor twee rechtstreekse en twee indirecte degradatieplaatsen. In de eerste divisie promoveert de kampioen rechtstreeks en de nummers twee en/of drie via play-offs. Onderin gaat de voorkeur uit naar één rechtstreekse en twee indirecte degradatieplekken naar de tweede divisie, waar bovenin twee rechtstreekse en twee indirecte promotieplekken te vergeven zijn.

Zondagmiddag 14:30 uur

Het aantal clubs in de competitie moet volgens de meeste ondervraagden gelijk blijven, terwijl hetzelfde aantal fans zich uitspreekt voor meer en minder ploegen. Supporterscollectief Nederland ziet het liefst twee profcompetities van achttien ploegen, maar staat open voor een competitie van zestien teams. Twintig is – ook vanwege het standpunt tegen play-offs – niet ideaal voor de spanning in het middenmoot. Supporters van eredivisieclubs verkiezen in ruime meerderheid een aftrap op zondagmiddag 14:30 uur, gevolgd door de zaterdagavond rond 20:00 uur. In de eerste divisie zijn zaterdagavond en vrijdagavond het populairst.

Op basis van de uitkomsten zijn zo’n dertig modellen gemaakt, die de komende maanden worden teruggebracht tot ongeveer vijf realistische opties. Supporterscollectief Nederland sluit in januari weer aan bij de derde ronde gesprekken.