Supercup vernieuwd, maar nauwelijks verbeterd

Supporterscollectief Nederland vreest dat de Supercup in de nieuwe opzet niet aantrekkelijker wordt voor supporters. De traditionele aftrap van het seizoen vindt vanaf deze zomer niet meer op neutraal terrein plaats in Amsterdam, maar in het stadion van de landskampioen. De bekerwinnaar speelt ‘uit’ en is daarmee ondergeschikt aan toch al vaak favoriete tegenstander. Supporterscollectief Nederland onderschrijft het streven naar meer publiek, maar dan wel van beide clubs. Nu slaat de balans te ver naar de kampioen en wordt de symbolische seizoensopener te veel een reguliere wedstrijd. Daarbij valt te vrezen voor beperkingen voor uitsupporters en dus geen groot aantal kaarten op de eerste ring voor beide partijen, zoals voorheen.

Positief is wel dat de kaarten fors goedkoper worden. Streven is een kaartprijs van 10 à 15 euro, terwijl voorheen zo’n 30 euro moest worden neergelegd. De bekerwinnaar krijgt in eerste instantie het uitvak toegewezen, maar kan bij meer animo aanspraak maken op meer kaarten. Het is echter afhankelijk van de thuisploeg en lokale autoriteiten of zo’n aanvraag gehonoreerd wordt. En dan nog zal het waarschijnlijk op de tweede ring zijn. De KNVB zegt zich wel sterk te maken voor grote aantallen uitsupporters bij dit duel. De reden om niet de bekerwinnaar, waar het duel onder de aanhang doorgaans meer leeft, thuis te laten spelen is dat deze club soms in een te klein onderkomen speelt. Mede vanwege de 5000 kaarten die naamgever Johan Cruyff Foundation wil verdelen, is een minimumcapaciteit van zo’n 25.000 plaatsen noodzakelijk om ook de aanhang van beide clubs en genodigden van de KNVB een plek te bieden.

Neutraal terrein
Supporterscollectief Nederland heeft geopperd om de wedstrijd op neutraal terrein in een kleiner stadion te spelen, zodat het stadion grotendeels vol zit en daarmee sfeervoller is. Het organiseren van de wedstrijd in bijvoorbeeld Eindhoven, Arnhem of Utrecht was tevens een mooie kans geweest voor de speelstad om een groot evenement te organiseren. Deze optie is echter niet door de KNVB besproken in het overleg met de vijf clubs die voor dit onderwerp om hun mening zijn gevraagd (Ajax, Feyenoord, PSV, AZ en Vitesse).

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal gedoopte Supercup staat dit jaar gepland op zaterdag 5 augustus. Kampioen Feyenoord ontvangt dan bekerwinnaar Vitesse. Supporterscollectief Nederland houdt de ontwikkelingen in de gaten en zal in gesprek treden met de KNVB over verdere verbeteringen voor de zomerse seizoensopening.