Eredivisieclubs verwerpen nieuwe opzet

De achttien eredivisieclubs hebben woensdag in Zeist een nieuwe competitieopzet verworpen. Tien clubs waren bij voorbaat tegen veranderingen, waardoor het niet tot een officiële stemming kwam. Een vijfzesde meerderheid van vijftien clubs is noodzakelijk om hervormingen door te voeren. Alles blijft hierdoor zoals het nu is. Supporterscollectief Nederland is blij met de uitkomst en blijft uiteraard nauw betrokken bij eventuele verdere ontwikkelingen op dit gebied. Supporters lieten eerder massaal hun voorkeur blijken voor een reguliere competitie. Daarnaast zien supporters graag verruiming van de degradatieregeling, terwijl ze kunstgras en reserveteams het liefst zien verdwijnen. De clubs die tegen waren zijn Feyenoord, FC Groningen, Heracles Almelo, ADO Den Haag, Excelsior, Willem II, Sparta, NEC, Roda JC en Go Ahead Eagles. De andere clubs stonden open voor verandering, maar wilden wel eerst de voorwaarden uitgewerkt zien. Zover kwam het niet.

Bij de stemming van woensdag was nog één model over dat voortkwam uit de gesprekken die het afgelopen seizoen met allerlei betrokkenen zijn gevoerd. Een eredivisie van zestien clubs en een kampioenspoule van zes die uit en thuis tegen elkaar speelt zou veel meer inkomsten moeten genereren en daarmee ook gelijkmatiger verdeling van tv-gelden mogelijk maken. Behalve de gelijkmatiger verdeling van tv-gelden kon deze variant niet op waardering van supporters rekenen, vooral vanwege de onrechtvaardigheid en het minder interessant maken van de competitie tot pakweg maart. Lang zag het er naar uit dat er onder clubs wel draagvlak was, maar nadat afgelopen weken twee topclubs afhaakten werd hervorming onhaalbaar. De clubs vreesden met name een te druk einde van de competitie, die in de nieuwe opzet sowieso al zes extra wedstrijden zou gaan tellen. Ook supporters gaven eerder al aan niet per se meer wedstrijden te willen. Veel clubs aan de onderkant van de eredivisie waren daarnaast tegen inkrimping van de competitie.

De eredivisieclubs geven nu prioriteit aan hervorming van de bestuursstructuur van de KNVB, waar directeur Gijs de Jong nog altijd niet formeel benoemd is. De play-offs om Europees voetbal en verruiming van de degradatieregeling zijn dan onderwerpen van gesprek. Met name bij topclubs is de wens tevens om kunstgras te verbieden. Daarnaast blijft er ook onder de clubs weerstand bestaan tegen de deelname van reserveteams in de voetbalpiramide. Omdat de eredivisie hetzelfde blijft, was er woensdag tot de teleurstelling van de clubs uit de eerste divisie geen reden om over hervormingen op het tweede niveau te praten. Veranderingen daar waren namelijk grotendeels afhankelijk van een herverdeling van geld, het al dan niet meedoen van reserveteams en een ruimere promotieregeling naar de eredivisie.

Eerste divisie
Supporterscollectief Nederland is ondertussen ook betrokken bij gesprekken over de eerste, tweede en derde divisie. Hierbij gaat het met name over licentie-eisen, doorstroming en reserveteams. Hierbij hebben we aangegeven reserveteams het liefst te zien verdwijnen en anders in elk geval vaste selecties te verplichten. Een eerste divisie van achttien clubs zou de voorkeur verdienen, met bovendien een ruimere degradatieregeling richting tweede divisie. Voorwaarde is wel dat ‘parachute payments’ beschikbaar zijn, zodat degradatie een sportieve maar geen financiële ramp hoeft te zijn. Licentie-eisen met betrekking tot aantallen contractspelers of tribunes met aantallen zitplaatsen zouden zoveel mogelijk losgelaten moeten worden, waarbij de regels uiteraard wel voor alle clubs in de competitie gelijk moeten zijn.