Seizoen 2019-2020 start vroeg, maar zonder maandagse rondes

Seizoen 2019-2020 begint op vrijdag 2 augustus met de eerste wedstrijd in de eredivisie, een week later gevolgd door de eerste speelronde in de eerste divisie. De eredivisie telt slechts één doordeweekse speelronde en is vanwege het EK 2020 een week eerder afgelopen dan in een oneven jaar. In de eerste divisie krijgen clubs de keuze om tijdens interlands te spelen, met als alternatief een duel op de maandag erna. Wie kiest voor de interlands, speelt nooit een thuiswedstrijd op maandag.

Supporterscollectief Nederland is betrokken bij de totstandkoming van de speeldagenkalender en kan zich vinden in de gemaakte keuzes. Het begin midden in de zomervakantie is voor supporters niet wenselijk, maar meer doordeweekse speelrondes zijn voor de meeste supporters geen beter alternatief. Daarnaast is een vroeg begin goed voor de clubs die Europees voetbal spelen, aangezien de voorrondes al in juli beginnen. Mede vanwege de nieuwe verdeling van Europese inkomsten, hebben ook de clubs die geen Europees voetbal spelen hier een extra direct belang bij.

Het seizoen opent ook in 2019 met het duel om het Johan Cruijff Schaal tussen de landskampioen en de bekerwinnaar. Dit duel is op zondag 28 juli. De bekerfinale staat gepland op zondag 19 april en het seizoen eindigt op zondag 24 mei met de laatste wedstrijden in de play-offs om promotie/degradatie en Europees voetbal. De speeldagenkalender is de basis voor het competitieprogramma dat in juni wordt gepresenteerd.