28 clubs schenken bier in uitvak

Bijna alle clubs in de eredivisie en eerste divisie schenken komend seizoen alcohol in het uitvak. Slechts twee eredivisieclubs en vier clubs uit de eerste divisie houden de tap dicht, bij de overige 28 clubs kunnen de meeste bezoekers een biertje krijgen. Sommige clubs kiezen er wel voor om bij risicowedstrijden geen alcohol of uitsluitend light-bier te schenken aan bezoekende – en soms ook de eigen – supporters. Dat blijkt uit onderzoek van Supporterscollectief Nederland.

Supporterscollectief Nederland juicht de ontwikkeling toe omdat het bezoek van uitwedstrijden hiermee aantrekkelijker wordt. Een alcoholverbod dat alle bezoekers bij voorbaat straft achten wij ongewenst, zeker als thuissupporters wél een biertje kunnen drinken. Het gelijktrekken van uit- en thuisvak op dit vlak is een mooie stap op weg naar een steeds gastvrijer ontvangst van uitsupporters.

Waar het een paar jaar geleden in veel stadions ondenkbaar was om alcohol te kunnen krijgen, schenken de laatste jaren steeds meer clubs een biertje. Veelal eerst voor thuissupporters, en daarna ook voor bezoekende supporters. Komend seizoen zullen weer meer clubs hun gasten een biertje aanbieden. AZ, SC Cambuur, Fortuna Sittard en FC Volendam sloten zich deze zomer aan bij de clubs die ook in het uitvak alcohol schenken. Bij De Graafschap krijgen uitsupporters vanaf eind deze maand een biertje.

 Alcoholbeleid stadions