Vuurwerk faciliteren, niet uitbannen
Supporterscollectief Nederland kan zich niet vinden in de vuurwerkaanpak van de regiegroep voetbal en veiligheid en de clubs uit het betaald voetbal. Die lanceerden woensdag een campagne om het gebruik van vuurwerk in voetbalstadions tegen te gaan. Wij zijn vanaf het begin betrokken bij de gesprekken over vuurwerk, maar hierin bleek helaas geen draagvlak te zijn voor onze wens om te zoeken naar alternatieven. De aanpak spreekt nu vooral over het uitbannen van vuurwerk en het verbreken van de associatie tussen voetbal en vuurwerk. Dit achten wij onnodig. Het druist bovendien in tegen de wensen van supporters en sluit niet aan op de realiteit in en om de stadions.
Ons doel is om met alle betrokken partijen te bekijken op welke manier de positieve eigenschappen van vuurwerk kunnen blijven bestaan om te zorgen voor volle en sfeervolle stadions, terwijl de negatieve eigenschappen zoals gevaar en schade verdwijnen. Daarnaast willen we de bewustwording onder met name jonge supporters vergroten dat het afsteken van vuurwerk op de tribune verboden is, gevaarlijk kan zijn en leidt tot een boete en stadionverbod. Daarbij geven wij een duidelijk signaal af dat het afsteken van knalvuurwerk en het gooien van vuurwerk uit den boze is.
De voorgestelde aanpak om alle vuurwerkdelicten per definitie strafrechterlijk te vervolgen is echter niet effectief, noch wenselijk. Hier zou per geval naar moeten worden gekeken. Het strafrecht leent zich voor zware delicten als het gooien van een vuurwerkbom, maar is veel te zwaar voor iemand die bijvoorbeeld alleen een rookpotje afsteekt. Effectief is het evenmin. De overgrote meerderheid van de supporters die vuurwerk afsteken zijn ‘first offenders’, veelal jong of zelfs minderjarig. Zij handelen veelal impulsief en zijn zich onbewust van de straf. Harder straffen voorkomt dit soort zaken dus niet.
Sfeervolle stadions
Het afsteken van vuurwerk tijdens en rond voetbalwedstrijden is al jaren onderdeel van de supporterscultuur. Veel supporters waarderen deze acties omdat ze de sfeer in het stadion verhogen. De beelden worden vaak massaal gedeeld op internet en dragen hiermee ook bij aan het imago van de supportersgroep en de club. Om de sfeer in het stadion te verhogen met vuurwerk en dit op een veilige manier te laten doen, organiseren clubs soms ook zelf een vuurwerkactie. Dit gebeurt vaak in overleg met supporters, samen met een erkend vuurwerkbedrijf en op basis van een vergunning van de provincie. Zo’n actie is echter wel een stuk duurder en moet van tevoren aangevraagd worden. Omdat het vuurwerk op of langs het veld wordt afgestoken, vinden sommige supporters dit minder spectaculair. De huidige aanpak verandert helaas niets aan deze impasse.