Proef met 16.30u verlengd, zondagavond blijft optie

In het nieuwe seizoen 2021-2022 spelen alle eredivisieclubs bij wijze van proef één thuiswedstrijd op zaterdag om 16:30 uur. In weken dat geen eredivisiewedstrijd staat gepland, zal een wedstrijd in de eerste divisie op zaterdagmiddag worden gespeeld. Hiermee verlengen de KNVB en de clubs de proef met dit tijdstip die vorig jaar was begonnen op aandringen van tv-zender ESPN. Supporterscollectief Nederland heeft zich altijd verzet tegen het starten van een proef zonder onderzoek vooraf naar de wenselijkheid en potentie van het tijdstip. Het duel om 16:30 uur gaat nu ten koste van het tweede duel op de populaire zaterdagavond 20:00 uur. We gaan nog wel deze maand in gesprek met de KNVB, Eredivisie CV en ESPN over de criteria waaraan aan het eind van het seizoen moet worden getoetst of spelen op dit tijdstip voor herhaling vatbaar is.

De zondagavond blijft net als eerdere jaren een optie, al is de vrees wel dat dit tijdstip mogelijk vaker gebruikt gaat worden. Enerzijds vanwege de beslissing van ESPN om naast de traditionele top-3 ook AZ niet gelijktijdig uit te willen zenden, waardoor het voor kan komen dan vier duels op zondag niet mogen overlappen. Als ook verplaatsing naar zaterdag niet kan, zou een duel op zondagavond komen. Ook de nieuwe opzet van de Europese toernooien leidt mogelijk tot meer duels op zondagavond. Clubs die op donderdag een uitwedstrijd spelen in de Europa League of Europa Conference League, kunnen een verzoek indienen om op zondagavond te spelen. Nederlandse clubs hebben in de nieuwe opzet grotere kans om verder te komen in met name de ECL, waardoor het vaker voor zal komen dat clubs ook na de winterstop nog duels kunnen verplaatsen naar zondagavond. Voorlopig staat één zondagavondwedstrijd sowieso ingepland.

Publiek in het stadion
Het is nog onduidelijk hoeveel publiek bij de start van het seizoen (6 augustus eerste divisie, 13 augustus eredivisie) in het stadion mag zijn, en tegen welke voorwaarden. Het kabinet werkt aan een plan om per 1 juli toegang toe te staan op voorwaarde van volledige vaccinatie of een negatieve test. Hoeveel capaciteit op die voorwaarde gebruikt kan worden, is nog onduidelijk. Supporterscollectief Nederland is kritisch op de verplichting van een vaccinatie of test, zeker als in augustus de meeste mensen minimaal een keer zijn gevaccineerd en de druk op de zorg nagenoeg is verdwenen. Stadionbezoek moet zo laagdrempelig mogelijk zijn. Clubs moeten zo snel mogelijk op een laagdrempelige manier al hun supporters kunnen ontvangen. Dat betekent dat ook uitsupporters zo snel mogelijk weer welkom moeten zijn. Onze inzet is erop gericht dat dit vanaf de start van het seizoen zo is.

Meer informatie en het concept speelschema voor seizoen 2021-2022 is te vinden op de website van de KNVB.