Voetballen op zondagavond minachting supporters

Supporterscollectief Nederland is verbijsterd over het besluit van de eredivisieclubs om toch op zondagavond te gaan voetballen. “Dit is minachting van de supporters”, zegt Matthijs Keuning, voorzitter van Supporterscollectief Nederland. “Supporters hebben zich vorig jaar nog massaal uitgesproken tegen voetballen op zondagavond. Clubs gaan nu bewust in tegen die wens. Ze zeggen supporters belangrijk te vinden, maar laten hiermee het tegendeel zien.”

“Het besluit is extra schaamteloos omdat het komt na een periode waarin veel van supporters is gevraagd. Veel clubs hadden niet meer bestaan als de supporters ze afgelopen periode niet hadden gered. Na een afgebroken seizoen, een jaar zonder stadionbezoek en een nieuw onzeker seizoen voor de boeg hebben supporters opnieuw massaal seizoenkaarten gekocht. Dan kun je het niet maken om zo’n grote en gevoelige wijziging door te voeren.”

Vooral voor (jonge) supporters die de volgende dag weer vroeg naar werk of school moeten, is het tijdstip onwenselijk. “Clubs zouden kinderen en jongeren juist aan zich moeten binden, maar sluiten die groep hiermee uit. Dat brengt de toekomst van de clubs in gevaar. Supporters geven de clubs bestaansrecht, zijn cruciaal onderdeel van de voetbalbeleving en houden clubs ook financieel overeind.”

17 keer op zondagavond
De eredivisieclubs maakten woensdag bekend vanaf komend seizoen 17 wedstrijden op zondagavond 20:00 uur te spelen, met als uitgangspunt deze eerlijk over de clubs te verdelen. Dit geldt in elk geval voor de komende vier seizoenen, aangezien het huidige tv-contract in 2025 afloopt. Op basis van de ervaringen, beslissen de clubs of de zondagavond een blijvertje wordt. Omdat clubs die op donderdagavond Europees voetbal spelen voorrang krijgen, lijkt het waarschijnlijk dat supporters van deze clubs hier vaker mee te maken krijgen. Vorig jaar hielden clubs de rug nog recht in de onderhandelingen met tv-zender ESPN. Ondanks verdeeldheid onder de clubs, is nu dan toch gezwicht voor de belofte van meer geld.

De invoering van de zondagavond als speelmoment voor minimaal de helft van de speelrondes, komt naast de proef met zaterdag 16:30 uur die komend seizoen 18 keer plaatsvindt; iedere club één thuisduel. Deze proef zou één jaar duren, maar is nu met een jaar verlengd. Hiermee zijn dan alle negen eredivisiewedstrijden op een uniek moment te zien op televisie. Commercieel is dat aantrekkelijk, maar voor de supporter met een seizoenkaart wordt het een steeds grotere uitdaging om alle wedstrijden te kunnen bezoeken.

Zaterdagmiddag 16:30 uur
Supporterscollectief Nederland heeft zich altijd verzet tegen het starten van de proef met zaterdagmiddag 16:30 uur zonder onderzoek vooraf naar de wenselijkheid en potentie van het tijdstip. Het duel om 16:30 uur gaat nu ten koste van het tweede duel op de populaire zaterdagavond 20:00 uur. Ook moeten nog altijd criteria vastgesteld worden op basis waarvan aan het eind van het seizoen moet worden getoetst of spelen op dit tijdstip voor herhaling vatbaar is.