Meer uitsupporters en minder combi’s in eredivisie

De combiregelingen naar uitwedstrijden in de eredivisie zijn afgelopen seizoen flink versoepeld, zo blijkt uit onderzoek van Supporterscollectief Nederland. Vooral het omwisselpunt onderweg bij een autocombi verviel in veel gevallen ten gunste van omwisselen bij het uitvak. Het aantal wedstrijden met geheel vrij vervoer steeg licht, maar is wel het hoogst in de vier seizoenen dat de regelingen nu bijgehouden worden. Mede door de versoepeling steeg het gemiddeld aantal uitsupporters dit seizoen met 11 procent naar 365, het hoogste aantal in de zes seizoenen dat de aantallen nu bijgehouden worden. Bijna elke club neemt meer uitsupporters mee dan een jaar eerder. Supporterscollectief Nederland is blij met de ontwikkelingen, die een mooie eerste stap vormen op weg naar toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal in 2020.

De cijfers laten echter ook zien dat we er nog lang niet zijn. Nog altijd geldt bij maar liefst 81 procent van de wedstrijden in de eredivisie een vervoersbeperking. Het aantal buscombi’s bleef daarbij gelijk, al was dat een halvering ten opzichte van de twee seizoenen daarvoor. Toch zien we nog veel combi’s die zijn opgelegd uit angst, praktische overwegingen of naar aanleiding van incidenten die niets met de vervoersregeling of zelfs de club in kwestie te maken hebben. Praktische overwegingen en angst zijn vaak ook reden om niet geheel vrij vervoer toe te staan, maar supporters te verplichten met de auto te komen. Punt van zorg zijn ook de toenemende betuttelende maatregelen als een verbod op minibusjes of een alcoholverbod op de parkeerplaats bij het uitvak. Positief is dan weer dat in steeds meer uitvakken tijdens de wedstrijd alcohol wordt geschonken.

Eerste divisie
Van de eerste divisie zijn geen cijfers bekend, maar het algemene beeld is hier dat vooral grotere clubs veel last hebben van buitenproportionele restricties. Daar wordt dan vaak ook direct gegrepen naar het zwaarste middel, de buscombi, in plaats van de in de eredivisie alomtegenwoordige autocombi. Aan de andere kant hebben veel kleine clubs vaak geheel vrij vervoer. Het gaat hierbij vaak om slechts enkele tientallen uitsupporters. De grotere clubs nemen gemiddeld zo’n 200 mee, mede omdat veel uitvakken slechts een paar honderd plekken hebben.

Cijfers
Hieronder meer inzicht in de vervoersregelingen, die ook per uitreizende club en ontvangende stad sterk verschillen. Klik op de afbeelding voor een beter beeld.

Legenda:
Zwart=verbod
Bruin=bus- of treincombi (inclusief opstappunt onderweg)
Oranje=autocombi met omwisselpunt onderweg (buiten speelstad)
Geel=autocombi met omwissel bij het uitvak (openbaar vervoer en soms ook bezoek binnenstad verboden)
Groen=vrij vervoer

Vervoersregelingen seizoen 2016-2017

Uitsupporters 2017 regelingen taartpunten
Ontwikkeling vervoersregelingen sinds 2013-2014 (in absolute aantallen, op een totaal van 306 eredivisiewedstrijden)

Uitsupporters 2017 regelingen ontwikkeling
Vervoersregelingen per uitreizende club

Uitsupporters 2017 regelingen clubs
Vervoersregelingen per ontvangende gemeente

Uitsupporters 2017 regelingen steden
Aantallen uitsupporters per club 2016-2017

Uitsupporters 2017 ranglijst
Ontwikkeling gemiddeld aantal uitsupporters eredivisie sinds 2011-2012

Uitsupporters 2017 aantal ontwikkeling