Aanvangstijden pijnpunt in programma 2017-2018
De aanvangstijden die tv-zender Fox oplegt aan clubs in met name de eredivisie zijn het grootste pijnpunt voor supporters in het voorlopige competitieschema 2017-2018 dat de KNVB gisteravond presenteerde. De zender weigerde een verzoek van de KNVB om doordeweeks alleen om 19:45 en 20:45 uur te spelen. Supporterscollectief Nederland gaat samen met de KNVB in gesprek met Fox in een poging de speeltijden supportersvriendelijker te maken. De clubs hebben de speeltijden in hun contract met de zender zo afgesproken in ruil voor meer inkomsten, maar zijn uiteraard ook gebaat bij een (sfeer)vol stadion en dus prettige speeltijden.
In de drie doordeweekse speelrondes in de eredivisie beginnen telkens maar liefst vier wedstrijden om 18:30 uur, een tijdstip dat doordeweeks voor velen niet of nauwelijks haalbaar is – zeker voor uitsupporters. Daarnaast zijn er zeven zaterdagen waarop twee topclubs in actie komen en waarbij daardoor twee duels in plaats van één wedstrijd op dit oncomfortabele tijdstip aftrappen. Dit is hier het geval omdat de zender de topclubs na elkaar wil laten spelen en twee wedstrijden achter elkaar op één zender wil laten zien. Hierdoor is er in deze zeven weekenden maar één duel op het ‘standaardtijdstip’ van 19:45 uur.
Minder restricties
Positieve ontwikkelingen zijn er ook. Het aantal wedstrijden dat om veiligheidsredenen om 12:30 uur (eredivisie) of zondagmiddag (eerste divisie) moet worden gespeeld is net als vorig jaar gedaald, tot respectievelijk drie (FC Utrecht-Ajax en de Rotterdamse uitwedstrijden van Feyenoord) en vijf (drie thuisduels van FC Volendam plus de ontmoetingen tussen De Graafschap en Go Ahead Eagles). Hierdoor is ook de pijn van de 12:30 uur-duels in de eredivisie eerlijker verdeeld, met één of twee thuiswedstrijden per club. Hetzelfde geldt voor de doordeweekse en vrijdagse wedstrijden, al heeft Fox de topclubs voor die laatste dag uitgesloten. De zaterdag als voorkeursdag is in de eredivisie onverminderd populair, waardoor de meeste van de dertien ‘zaterdagclubs’ slechts acht thuiswedstrijden op hun geliefde avond spelen. De zondagclubs Ajax, Feyenoord, FC Groningen, FC Utrecht en Sparta zijn met elf of twaalf thuisduels op hun voorkeursdag beter bedeeld.
Eerste divisie tijdens interlands
In de eerste divisie is nieuw dat er gespeeld wordt op vrijdagen in interlandweekenden. Dit was al langer een wens van supporters en zorgt in dit eredivisieloze weekend hopelijk voor vollere stadions op Nederlands tweede niveau. Om sportieve redenen is ervoor gekozen de reserveteams, met vaak meer (jeugd)internationals dan de andere ploegen, in de interlandweekenden tegen elkaar te laten spelen. Daarnaast start de competitie een week later dan de eredivisie en is de winterstop twee in plaats van drie weken. Wel zijn nog vier maandagse speelrondes nodig om op tijd klaar te zijn voor het WK 2018. Ook hier is de pijn weer zo eerlijk mogelijk verdeeld, met voor bijna alle clubs twee of één thuisduel op maandag.
Reserves blijven problematisch
Het aantal reserveteams in de eerste divisie groeide door de promotie van Jong AZ en de degradatie van Achilles ’29 naar vier. Daarnaast willen meer clubs een reserveteam laten toetreden tot de voetbalpiramide. Supporters hebben meermaals massaal hun afkeer laten blijken van reserveteams in de reguliere competitie. De gesprekken over dit onderwerp gaan dit najaar verder, met als doel om voor de winterstop in elk geval tot aangescherpte regels te komen. Supporterscollectief Nederland zal de stem van de supporters in deze gesprekken uiteraard laten horen.
Het definitieve competitieprogramma wordt waarschijnlijk vrijdag bekendgemaakt. De ervaring leert dat deze nauwelijks anders is dan het concept. Clubs en gemeenten kunnen vandaag en morgen nog bezwaar maken tegen het concept, waarna de definitieve versie gemaakt wordt.