Veel wedstrijden Eerste Divisie niet meer live te volgen

In de eerste divisie zijn vanaf de start van de derde periode op 15 januari nog maar vier van de tien wedstrijden per speelronde volledig live te zien op tv. Het bleek voor de clubs helaas niet haalbaar om alle wedstrijden rechtstreeks te blijven uitzenden, zoals in de eerste en tweede periode wel gebeurde. Van de zes wedstrijden die niet integraal live kunnen worden uitgezonden, zijn wel fragmenten te zien in een live schakelprogramma op ESPN.

Supporterscollectief Nederland heeft samen met de Coöperatie Eerste Divisie (CED) nog wel geprobeerd om alle wedstrijden live uit te zenden, eventueel via een online stream. Helaas bleek dit praktisch en financieel niet haalbaar. Bij de start van het seizoen werd al aangegeven dat de productiekosten te hoog zijn om alle wedstrijden het hele seizoen live te kunnen uitzenden. Ook is de speelkalender komend halfjaar zo vol, dat het niet mogelijk is om alle wedstrijden op verschillende tijden te plannen. Het livestreamen door clubs of bijvoorbeeld regionale omroepen is niet mogelijk vanwege contractuele afspraken met ESPN.

“Het is een hard gelag dat supporters hun club nu – voor het eerst in de historie – niet aan het werk kunnen zien”, zegt Matthijs Keuning, voorzitter van Supporterscollectief Nederland. “Het feit dat de kosten niet meer op te hoesten zijn, maakt ook duidelijk dat de clubs het steeds lastiger krijgen naarmate deze crisis voortduurt. We kunnen alleen maar hopen dat supporters zo snel mogelijk weer het stadion in mogen.”