Help de KKD: crowdfunding voor live tv!

Supporterscollectief Nederland start een crowdfunding om ervoor te zorgen dat supporters alle wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie live op tv kunnen blijven zien. Nadat ESPN in de eerste en tweede periode alle duels uitzond, dreigen vanaf de derde periode (15 januari) nog slechts vier duels per speelronde uitgezonden te kunnen worden omdat de clubs de kosten hiervoor niet meer kunnen betalen. Dit zou betekenen dat supporters hun club niet kunnen zien en dat clubs binding verliezen met hun achterban. Dat zet de toekomst van clubs onder nog grotere druk. De stadions zijn al bijna een jaar gesloten en het is nog niet duidelijk wanneer clubs weer publiek mogen ontvangen. Doneren kan hier.

Door extra bijdragen van ESPN, CED en KNVB is het aantal live wedstrijden al opgekrikt van twee naar vier. Om ook de resterende zes wedstrijden uit te zenden, is voor de derde periode 400.000 euro extra nodig. Dat is 25.000 euro per club, maar veel clubs hebben dit geld niet meer na bijna een jaar zonder publiek te hebben gespeeld. Ook hebben de clubs dit bedrag al tweemaal betaald voor de uitzendingen in de eerste en tweede periode dit seizoen. Om uitzending van alle wedstrijden op de betaalzenders van ESPN toch mogelijk te maken, komen supporters nu in actie. Uitzending van alle wedstrijden, iets wat in normale tijden niet gebeurt, kost immers meer dan het oplevert.

De financiële nood tekent de penibele situatie in het betaald voetbal. Eind december gaf Supporterscollectief Nederland al een noodsignaal af aan het kabinet, omdat clubs steeds meer moeite hebben om rond te komen. Na een jaar zonder publiek zijn de reserves uitgeput. Als wedstrijden met publiek nog langer op zich laten wachten, zal meer geld nodig zijn om de clubs overeind te houden.