Supporterscollectief komt met tegenkandidaat KNVB-voorzitter

Supporterscollectief Nederland wil dat er meer kandidaten verkiesbaar komen voor de functie van bondsvoorzitter, waar eerder alleen Frank Paauw voor werd voorgedragen. Met deze oproep aan de betaald voetbalclubs, de ledenraad amateurvoetbal en de KNVB willen we ervoor zorgen dat de KNVB een voorzitter krijgt die kan rekenen op breed draagvlak. De oproep hebben we vandaag via onze achterban aan de clubs overgebracht. Een mogelijke tegenkandidaat is Hans Nijland. De voormalig directeur van FC Groningen en huidig voorzitter van amateurclub HSC uit Sappemeer heeft aangegeven beschikbaar te zijn.

Geschikte kandidaten hebben wat ons betreft ervaring in zowel het betaald voetbal als het amateurvoetbal en weten ook de positie van supporters op waarde te schatten. Nijland past goed in dat profiel. Hij heeft veel ervaring en een uitgebreid netwerk. Bij zijn afscheid als directeur in 2019 werd hij door de KNVB tot lid van verdienste benoemd. Momenteel geeft hij lezingen bij amateurclubs in het hele land en maakt hij deel uit van het buddyprogramma van de KNVB om nieuwe clubdirecteuren wegwijs te maken. En bovenal: hij staat open voor deze functie.

Met de kandidaatstelling van Nijland hopen we dat er bij de stemming op 27 mei iets te kiezen valt. Probleem is nu dat er voor de clubs momenteel niets te kiezen valt; het is Paauw of niets, met onbekende gevolgen. Daarom vragen Supporterscollectief Nederland en alle aangesloten verenigingen de clubs om bij de KNVB te hameren op een tegenkandidaat. Het is ook mogelijk dat de clubs zelf met een kandidaat komen. Volgens de statuten kunnen clubs een kandidaat aandragen als er steun is van minimaal tien bondsafgevaardigden (vanuit BVO’s en/of amateurs). Een of meer extra kandidaten zouden ervoor zorgen dat er daadwerkelijk iets te kiezen valt bij de stemming op 27 mei.

De voordracht van Frank Paauw als nieuwe voorzitter van de KNVB roept sinds de bekendmaking eind vorige maand veel weerstand op onder supporters. Vanwege zijn profiel en uitspraken in het verleden is Paauw wat ons betreft geen geschikte kandidaat om de verbetering van gastvrijheid aan te jagen die zo hard nodig is.