Stop btw-verhoging: houd het voetbal betaalbaar!

Supporterscollectief Nederland roept het nieuwe kabinet op om de voorgenomen btw-verhoging op kaarten voor voetbalwedstrijden terug te draaien. Het bezoeken van een wedstrijd zou 12 procent duurder worden als het btw-tarief stijgt van 9 naar 21 procent. Hierdoor wordt een seizoenkaart van 250 euro opeens 280 euro en een los kaartje van 25 euro gaat 28 euro kosten. Dat is een groot verschil en maakt het bezoeken van wedstrijden minder toegankelijk. Voetbal moet betaalbaar blijven voor iedereen.

“Het kabinet zegt op te komen voor de gewone man, maar maakt het hiermee juist moeilijker voor mensen om volkssport nummer één te bezoeken”, zegt voorzitter Matthijs Keuning van Supporterscollectief Nederland. “Met name voor jongeren en mensen met lagere inkomens wordt het moeilijker om naar het stadion te komen. De kracht van voetbal is juist dat mensen met verschillende achtergronden hier samenkomen. Dat komt in gevaar als voetbal alleen nog betaalbaar is voor mensen met een goed inkomen. Voetbal moet een volkssport blijven, geen elitesport.”

Het nieuwe kabinet maakte vorige week in het hoofdlijnenakkoord bekend de btw op culturele goederen en diensten te willen verhogen. Deze week bleek dat ook het voetbal hieronder valt.