Politie stelt zich lijnrecht tegenover supporters

Supporterscollectief Nederland is verbaasd en teleurgesteld over de brief die door korpschef Frank Paauw van de nationale politie is gestuurd naar alle politiekorpsen in Nederland, waarin wordt geadviseerd supporters van FC Groningen en SC Cambuur tot nader order bij alle uitwedstrijden te weren. Hiermee stelt de politie zich lijnrecht op tegenover alle supporters van deze clubs, in plaats van een aanpak te hanteren waarbij overtreders worden gestraft. Extra schrijnend is dat ieder woord over een eventuele oplossing ontbreekt. Juist een landelijke partij zou zich kunnen opwerpen als bemiddelaar, in plaats van een lokaal conflict landelijk te maken en de verhoudingen verder op scherp te zetten.

In de brief spreekt Paauw van “stelselmatig gewelddadig, dreigend en/of intimiderend gedrag van harde kernsupporters van FC Groningen en SC Cambuur” waar agenten van de zogeheten voetbaleenheid van beide clubs mee te maken zouden hebben. Ook wordt gesproken van intimidatie en bedreiging in privétijd. Om deze reden wil de voetbaleenheid niet meer meereizen naar uitwedstrijden, iets wat wel essentieel wordt geacht voor de veiligheid. Om die reden is het advies om supporters van deze club dan maar te weren, of minimaal zware beperkingen op te leggen zoals een buscombi of alcoholverbod.

Laat duidelijk zijn dat geweld of bedreiging onaanvaardbaar is en dat daders hiervoor gestraft dienen te worden. Dit is echter geen reden om grote groepen mensen te straffen die toevallig supporter zijn van dezelfde club. Supporterscollectief Nederland heeft de politie opgeroepen om in gesprek te gaan met betrokken partijen om zo snel mogelijk tot een oplossing te komen. Hierbij hebben we ook onze hulp en die van lokale supportersverenigingen aangeboden.