Meer doorstroming zorgt voor sterkere competitie

Supporterscollectief Nederland is blij met de veranderingen in de competitieopzet die woensdag bekend zijn gemaakt door de Eredivisie CV. Met ingang van 2019-2020 degraderen én promoveren twee clubs rechtstreeks. Een derde club kan eventueel via de play-offs van competitie wisselen. Daarnaast worden de inkomsten uit mediagelden en Europees voetbal eerlijker verdeeld over de eredivisieclubs, wat ervoor zorgt dat meer clubs profiteren van goede prestaties van clubs in Europa. Op lange termijn moet dit zorgen voor een sterkere en evenwichtiger competitie. Supporterscollectief Nederland is eerder deze maand geïnformeerd over de plannen. De gevolgen voor de play-offs om promotie in de eerste divisie worden nog verder uitgewerkt en uiterlijk 1 juli vastgesteld.

De inkomsten uit Europees voetbal gaan alleen naar clubs met natuurgras, wat clubs moet stimuleren om kunstgras in de ban te doen. Clubs dragen in de groepsfase 5 procent van hun inkomsten af en in de knock-outfase 3,75 procent. De eredivisie draagt verder 15 procent van de solidariteitsgelden van de UEFA af aan de eerste divisie. Verder is een herenakkoord gesloten tussen de eredivisieclubs die een jeugdopleiding hebben met een internationale status. Deze clubs spreken af geen jeugdspelers meer bij elkaar weg te halen.

Devaluatie bekertoernooi
Supporterscollectief Nederland is kritisch op twee andere punten uit de zogeheten veranderagenda. Clubs die de groepsfase van de Europa- of Champions League halen, slaan twee rondes van de KNVB-beker over en stromen pas in januari in bij de laatste 32 clubs. Dit zorgt voor devaluatie van het bekertoernooi en minder kans op stunts of bijzondere duels tussen laag- en hooggeklasseerde clubs.

Verder volgen we kritisch het verplaatsen van competitiewedstrijden ten behoeve van clubs die Europees voetbal en of bekerwedstrijden spelen. Met de KNVB is al afgesproken dat jaarlijks op drie vooraf bekende momenten wordt bekeken welke wijzigingen nodig zijn. Dit zou ook betekenen dat in de winterstop al duels gewijzigd worden voor een eventuele finaleplaats van een club die nog in een toernooi zit. Dit moet dus ook late wijzigingen als afgelopen seizoen voorkomen, maar betekent wel dat veel preventieve en veelal onnodige wijzigingen zullen plaatsvinden. We zullen dit kritisch volgen om de balans te bewaken. Meer duidelijkheid hierover volgt bij de presentatie van het competitieprogramma op vrijdag 14 juni.