10 euro voor uitduels eerste divisie

Een kaartje voor een uitwedstrijd in de eerste divisie kost met ingang van seizoen 2019-2020 maximaal 10 euro. Bij vervoersrestricties kost een kaartje zelfs maar 6 euro. Supporterscollectief Nederland heeft dit afgesproken in overleg met de clubs uit de competitie, verenigd in de Coöperatie Eerste Divisie (CED). Een jaar eerder kwamen we met de eredivisie al tot een uniforme kaartprijs voor uitvakken van 15 euro en 9 euro bij vervoersrestricties. We zijn blij dat hiermee ook voor supporters van clubs op het tweede niveau het bezoeken van uitwedstrijden een stuk aantrekkelijker is geworden.

De eenduidiger en in veel gevallen lagere prijzen wierpen in de eredivisie direct hun vruchten af. Het aantal uitverkochte uitvakken verdubbelde naar een kwart van het totaal en het gemiddelde steeg met bijna 10 procent tot vlak onder de 400, wat betekent dat ruim 10.000 uitsupporters extra zijn meegereisd. Voor het eerst verkochten zowel Ajax, PSV als Feyenoord al hun uitduels uit en bijna elke club zorgde voor minimaal één uitverkocht vak.

De combikorting in de eerste divisie wordt gegeven op basis van dezelfde criteria als in de eredivisie. Dit betekent dat korting van kracht is wanneer sprake is van enige vorm van vervoersrestrictie. Dit is dus niet alleen het geval bij een bus- of autocombi, maar ook wanneer een verbod op reizen met openbaar vervoer of het bezoeken van de binnenstad van kracht is.

Dankzij de nieuwe afspraak gelden nu bij alle nationale wedstrijden betaalbare prijzen voor het uitvak. De KNVB stelde voor de KNVB-beker eerder al maximum kaartprijzen op voor uitsupporters: 5 euro t/m de achtste finales en 10 euro voor de kwart- en halve finale.