Geen uitstel duels; voetbal gaat door zonder publiek

KNVB en clubs hebben woensdag besloten de wedstrijden tijdens de lockdown tot zaterdag 4 december te laten spelen zonder publiek. Uitstel is onderzocht, maar bleek vanwege onder meer het volle speelschema, bezwaren van gemeenten en de onzekerheid over de lengte van de lockdown geen goed alternatief. Prioriteit ligt bij het zo kort mogelijk houden van de lockdown. Ondanks de weer opgetuigde compensatieregeling, is de schade voor het voetbal opnieuw enorm.

“Voetbal speel je voor publiek, dus het doet pijn om opnieuw voor lege stadions te moeten spelen”, zegt Matthijs Keuning, voorzitter van Supporterscollectief Nederland. “Verplaatsen klinkt daarom aantrekkelijk, maar blijkt helaas veel nadelen en onzekerheden op te leveren. Denk aan een scheef lopende competitie, doordeweekse speeldagen en geen garantie dat er dan wel publiek kan zijn. Zeker bij verlenging van de lockdown, zou verplaatsen alleen maar negatieve effecten hebben. We zetten daarom liever in op het zo snel mogelijk toestaan van volle stadions. Het voetbal heeft bewezen veilig open te kunnen en we zijn momenteel het enige land in Europa waar de stadions weer op slot zitten. Dat is buitenproportioneel en moet zo snel mogelijk veranderen.”

Supporterscollectief Nederland heeft verder ESPN opgeroepen zo veel mogelijk wedstrijden live uit te zenden, zodat supporters hun club ook de komende weken kunnen volgen. Voor de bij ons aangesloten supportersgroepen, organiseren we vanavond samen met de KNVB een call om iedereen bij te praten. Uitnodigingen zijn vanochtend verstuurd.