Clubs, stem tegen verhoging uitkaartprijs!

Clubs in de eerste divisie stemmen dinsdag 9 mei over verhoging van de kaartprijs in uitvakken van 10 naar 15 euro. We roepen de clubs op om de prijs niet te verhogen om uitsupport toegankelijk te houden. Sinds invoering in 2019 zien we vollere uitvakken. Hou dat zo!

Op initiatief van Supporterscollectief Nederland geldt sinds 2019 een maximum kaartprijs van 10 euro voor een kaartje in het uitvak bij competitiewedstrijden in de eerste divisie. Bij vervoersrestricties geldt 40 procent korting en is de kaartprijs dus 6 euro. In de eredivisie geldt sinds 2018 eenzelfde afspraak met een kaartprijs van 15 euro en 9 euro bij vervoersrestricties (alles behalve volledig vrij vervoer).

Op de vergadering van de CED stemmen de clubs dinsdag over een voorstel van Helmond Sport om de prijzen in de eerste divisie te verhogen naar het niveau van de eredivisie. Helmond Sport geeft aan dat de prijs van een kaartje niet in verhouding is tot die van het thuisvak en zelfs goedkoper is dan menig amateurwedstrijd. Daarnaast zijn ook de gestegen kosten van de laatste tijd een argument om ook de kaartprijs te ‘indexeren’ zoals dat ook met de prijs van seizoenkaarten en losse kaarten is gebeurd de afgelopen jaren.

De lage kaartprijs is in het leven geroepen om uitsupport te stimuleren en te zorgen voor vollere uitvakken en daarmee sfeervolle stadions. Juist omdat uitsupporters al veel (reis)kosten maken, is het prettig dat het kaartje betaalbaar is. De korting voor vervoersrestricties moet clubs stimuleren om supporters zo gastvrij mogelijk te ontvangen. Dan kunnen ze immers meer voor een kaartje vragen.

Zowel in de eerste divisie als in de eredivisie zijn de aantallen uitsupporters gestegen sinds de maximum kaartprijs geldt. We vrezen dan ook dat het aantal uitsupporters terug zal lopen als de kaartprijs wordt verhoogd. Daarmee zijn ook de clubs slechter af, omdat ze minder kaarten verkopen. Daarbij weegt het prijsverschil (5 of 3 euro) van de kaart niet op tegen de extra inkomsten die elke bezoeker oplevert qua catering. Zeker uitsupporters besteden meestal een stuk meer dan 5 of 3 euro per persoon aan eten en drinken.