Toch weer twee duels op zondagavond

In de tweede seizoenshelft worden toch weer twee wedstrijden gespeeld op het voor supporters onwenselijke tijdstip van zondagavond 20:00 uur. Ajax-AZ op 1 maart en Ajax-FC Twente op 15 maart gaan naar het tijdstip dat tot nu toe tot vooral kritiek en lege plekken oogstte. Op 1 maart komt AZ terug uit Linz na de uitwedstrijd tegen LASK en speelt Ajax de donderdag ervoor thuis tegen Getafe, op 15 maart speelt Ajax mogelijk op de donderdag ervoor een duel in de achtste finale van de Europa League. Zowel AZ als Ajax wilden vanuit sportief oogpunt graag op dit tijdstip spelen en achten het supportersbelang daarmee ondergeschikt.

Supporterscollectief Nederland is teleurgesteld over de directe schending van de nog maar net gemaakte afspraak om de zondagavond 20:00 uur alleen nog te gebruiken als op de donderdag ervoor een verre uitwedstrijd is gespeeld. Dit gebeurde op aandringen van gemeenten en politie, de net als supporters ook tegen het tijdstip zijn. Ondanks deze afspraak is nu zelfs een duel ingepland waar misschien niet eens een Europese wedstrijd aan vooraf gaat. Ook de uitwedstrijd van AZ in het duizend kilometer verderop gelegen Linz is bepaald geen ‘verre uitwedstrijd’, al is het criterium in deze afspraak helaas sowieso vaag gelaten.

Het zijn geen hoopgevende signalen dat in de toekomst zorgvuldiger met dit tijdstip worden omgegaan, al liet de Eredivisie CV wel weten de zondagavond eerst te evalueren voordat beslissingen worden genomen over de volgend seizoen. Bijkomend nadeel is dat vanwege het contract met Studio Sport vier zondagwedstrijden om 19:00 uur afgelopen moeten zijn, wat zou betekenen dat op zondag vijf en op zaterdag nog maar drie wedstrijden worden gespeeld. Dit is extra onwenselijk, omdat het grootste deel van de clubs liever op zaterdag speelt. Supporterscollectief Nederland zal zich daarom volop blijven inzetten tegen de zondagavond als speelmoment.

Top-vier
Het aantal wijzigingen in het speelschema is verder relatief beperkt gebleven, met vooral wijzigingen vanwege het overwinteren van Ajax en AZ in de Europa League. De wijzigingen gelden voor de speelrondes na de tweede ronde Europa League eind februari en de achtste finale EL in maart. Wijzigingen vanaf de kwartfinale worden alleen doorgevoerd wanneer één van beide clubs deze ronde bereikt, maar staan al wel aangegeven in het schema. Eventuele wijzigingen vanwege de KNVB-beker worden per ronde bekeken.

Verder zijn er enkele wijzigingen in aanvangstijden omdat tv-zender Fox nu ook AZ tot de topclubs rekent en wedstrijden van topclubs vanuit commercieel oogpunt niet gelijktijdig mogen worden gespeeld. Ajax, Feyenoord, PSV én AZ staan in de tweede seizoenshelft dus nooit gelijktijdig geprogrammeerd. Supporterscollectief Nederland kan zich vinden in de wijzigingen en is blij dat het aantal wijzigingen veelal beperkt is gebleven tot aanvangstijdstippen. Alle wijzigingen zijn te vinden op de website van de KNVB.

Reistijd

Supporterscollectief Nederland heeft verder gevraagd of bekerwedstrijden vanaf de kwartfinale om 19:45 uur in plaats van 20:45 uur kunnen beginnen als het die dag de enige wedstrijd is. Dit is een aantrekkelijker tijdstip voor supporters, zeker doordeweeks en met mogelijke verlenging en strafschoppen. Verder hebben we gevraagd of de tijden van de play-offs pas bepaald kunnen worden als de clubs en daarmee de reistijd bekend duidelijk zijn. De wedstrijd met de meeste reistijd kan dan om 20:45 uur starten, de wedstrijd met minder reistijd om 18:30 uur. Naar verwachting zal Fox het eerste verzoek afwijzen, maar hopelijk net als vorig jaar wel meegaan in het tweede.