Supporterscollectief ontstemd over mogelijke speeltijden

Supporterscollectief Nederland is ontstemd over het plan om in de eredivisie te gaan voetballen op zondagavond 20.00 uur en de ideale zaterdagavond 19.45 uur te laten vervallen. “Het is minachting van de supporters, die in de crisis massaal hun seizoenkaart verlengden”, zegt voorzitter Matthijs Keuning. “Wij zijn overspoeld met boze reacties van supporters. We zijn tot op heden ook niet betrokken bij deze plannen.”

Clubs praten momenteel met de KNVB en tv-zender Fox over de indeling van het speelschema voor 2020-2021, waarvoor de UEFA woensdag de kalender presenteert. In de fase zonder publiek worden de speeltijden zoveel mogelijk gespreid zodat alle duels live op tv zijn, maar ook daarna zijn er veranderingen. Als publiek weer welkom is, zou in de eredivisie de zondagavond 20:00 uur blijven staan en de zaterdagavond 19:45 uur verdwijnen. Op zaterdagavond blijven twee duels om 18:30 uur en twee duels om 21:00 uur over. Ook in de eerste divisie worden de speeltijden verspreid, maar daar zouden de reguliere speeldagen weer gelden zodra publiek weer welkom is.

Bestaansrecht
De extra speeltijden zijn gunstig voor de tv-kijker en bieden clubs op termijn meer inkomsten, maar gaan voorbij aan de stadionbezoeker die de club bestaansrecht geeft. Juist de afgelopen maanden hebben laten zien hoe belangrijk supporters zijn voor alle betaald voetbalclubs in Nederland. Supporters zagen in grote meerderheid af van compensatie voor de gemiste wedstrijden vorig seizoen, en verlengden massaal hun seizoenkaart voor volgend jaar, ondanks dat onzeker is wanneer we weer naar het stadion mogen. Hiermee hebben supporters een grote bijdrage geleverd aan het overeind houden van de clubs. Die steun zal ook de komende tijd cruciaal blijven, maar komt onder druk te staan als wedstrijden op steeds ongunstiger tijdstippen worden gespeeld.

De supporters die de clubs onvoorwaardelijk steunen dreigen nu stank voor dank te krijgen. De tv-zender wil wat meer betalen voor een extra live-wedstrijd, en prompt dreigen de clubs overstag te gaan, ten koste van de supporters. Supporters hebben afgelopen jaren al meermaals zowel landelijk als lokaal massaal laten weten tegen de zondagavond als speeldag te zijn. Veel supporters moeten de volgende dag weer vroeg naar werk of school, waardoor dit tijdstip voor jong en oud zeer onwenselijk is, zeker voor uitsupporters of supporters die ver moeten reizen naar een thuisduel.

Betrokkenheid
Supporterscollectief Nederland, maar ook de SLO’s als verbinders tussen club en aanhang zijn vooralsnog niet betrokken bij de discussie over speeltijden. Opmerkelijk, omdat dit onderwerp bij uitstek supporters aangaat en alle betrokken partijen altijd zeggen met supporters in gesprek te zijn. We hebben de KNVB inmiddels gevraagd naar de stand van zaken en zullen de komende tijd zowel voor als achter de schermen opkomen voor de belangen van de supporters.