Supporters: geen voetbal zonder publiek

Supporterscollectief Nederland wil benadrukken dat gezondheid voorop staat bij de beslissing over de voortgang van de eredivisie, eerste divisie en het KNVB-bekertoernooi.

Om de mening van supporters te peilen, hebben we afgelopen weekend een enquête uitgezet onder de bij ons aangesloten supportersvertegenwoordigers. Daarnaast hebben we zondag ook een aparte enquête gemaakt die door iedere voetballiefhebber in te vullen was. De vragenlijst is binnen een dag door maar liefst 12.500 mensen ingevuld.

Uit beide enquêtes wordt in ieder geval één ding duidelijk. Van zowel de aangesloten supportersverenigingen als de 12.500 respondenten zegt 70 procent niet zonder publiek te willen spelen. Verder zegt 35 procent dat volgend seizoen zo min mogelijk doordeweeks moet worden gespeeld en dat dit dus ook meegenomen moet worden in de beslissing hoe het seizoen wordt afgemaakt en hoe volgend seizoen eruit gaat zien. 28 procent maakt het niet uit, zolang maar we maar weer naar het stadion kunnen. 37 procent overziet dit nu nog niet en wil eerst afwachten wanneer de crisis voorbij is.

Tot slot zegt 89 procent van de supportersverenigingen en 70 procent van de openbare respondenten geen compensatie te hoeven voor de gemiddeld vier gemiste wedstrijden van hun seizoenkaart, mocht de competitie vanwege het coronavirus voortijdig beëindigd worden.

Supporterscollectief Nederland heeft de resultaten maandag onder de aandacht gebracht bij de KNVB, Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie. Deze partijen spreken dinsdag met alle clubs en vervolgens ook met andere betrokkenen, waaronder het Supporterscollectief, over de scenario’s voor het uitspelen van dit seizoen en de gevolgen voor volgend seizoen. De UEFA verwacht half april meer duidelijkheid over spelerscontracten en de transferperiode.

Lees hieronder meer over de resultaten.

Resultaten enquête supportersvertegenwoordigers
Resultaten openbare vragenlijst