Memorabel en drukbezocht supporterscongres in Zeist

Supporterscollectief Nederland kijkt terug op een memorabele derde editie van het Supporterscongres. Zo’n tachtig supporters van verschillende clubs uit de eredivisie en eerste divisie kwamen zaterdag 23 maart naar de KNVB Campus in Zeist voor gesprekken over onder meer vuurwerk, speeltijden en de VAR.

De middag begon met een spontaan statement van supporters van FC Utrecht. Christian van der Mark van True Support sprak mede namens de SV FCU een emotioneel betoog uit richting KNVB. De bond weigerde eerder die week om de getroffenen van het schietincident op het 24 Oktoberplein in Utrecht te herdenken rond Nederland-Wit-Rusland. Na een daverend applaus verliet de Utrechtse delegatie uit protest de zaal.

Na dit onverwachte begin was het even improviseren voor de organisatie en presentator Jan van der Meulen, want de traditionele quiz als ludieke opening van het congres werd opeens een nogal ongepaste overgang en ging dus niet door. Met een minuut stilte werd alsnog stilgestaan bij het incident. Het gesigneerde Oranje-shirt dat bedoeld was als quiz-prijs, werd op aanraden van de zaal geschonken aan voetbalvereniging Desto. Eén van de overledenen was hier trainer.

Vuurwerk
Hiermee kon het hoofditem van het congres beginnen; de discussie over vuurwerk met onder meer Michael van Praag namens de UEFA. De KNVB-voorzitter roert zich op Twitter veelvuldig over dit onderwerp en ligt regelmatig in de clinch met supporters, dus was dit een mooie gelegenheid om de discussie eens in levende lijve aan te gaan. In het panel met ook Jan Bluyssen (KNVB), Joost Arentsen (politie) en Herjan Pullen (Supporterscollectief Nederland) zijn de KNVB en de politie tegen het afsteken van vuurwerk, vooral vanwege gezondheids- en veiligheidsredenen en omdat dit buiten het stadion ook verboden is buiten 31 december. Van Praag wees daarbij ook op de juridische verantwoordelijkheid van clubbestuurders in het geval in hun stadion iets misgaat met vuurwerk.

Er bleken echter ook raakvlakken zijn. Ook supporters keuren knalvuurwerk en het gooien van vuurwerk af. De discussie spitste zich na verloop van tijd met name toe op de vraag onder welke omstandigheden fakkels, rookpotten en stroboscopen veilig afgestoken kunnen worden. Met een vergunning is dit immers toegestaan, dus is de volgende vraag wat de ruimte is binnen een vergunning. Supporters in de zaal gaven aan dat het afsteken van vuurwerk op de tribune prima veilig kan in overleg met supportersgroepen. Uitkomst van de discussie was dat het Supporterscollectief met de betrokken partijen en vuurwerkbedrijven gaat kijken wat de ruimte binnen een vergunning is. Wat hierbij ook meegenomen wordt is de mogelijkheid om supporters op te leiden zodat zij bevoegd zijn op vuurwerk af te steken, zoals vanuit de zaal geopperd werd. Ook moet duidelijk worden of vuurwerk bijvoorbeeld vlak voor de tribune afgestoken zou kunnen worden.

Almere City
Na de pauze start het congres met enkele stellingen over speeltijden en een vraag van het Supporterscollectief naar de voornaamste actiepunten voor komend jaar, met als suggesties onder meer vervoersregelingen, speeltijden en de optie om tussen kerst en oud en nieuw te gaan spelen. Op die manier zou de competitie in de zomer een week later kunnen beginnen. Het woord is vervolgens aan Almere City-directeur John Bes, die bevlogen vertelt over de overwegingen van zijn club om het kunstgras te vervangen door natuurgras. Ook aanvoerder Tim Receveur is mee en vertelt hoe hij, net als veel collega’s, gras de voorkeur geeft. Het verhaal van de jongste profclub van Nederland wordt in de zaal met interesse gevolgd en enkele supporters vragen door naar de ambities van de directeur en de club.

VAR
Dan is het alweer tijd voor het derde en laatste onderdeel van de middag. Mike van der Roest neemt als projectleider VAR namens de KNVB zijn gehoor mee in de overwegingen rond de video-assistent. De zaal laat via de eigen telefoon op stellingen van PresentersWall zien in grote meerderheid voor videohulp te zijn, maar is ook in grote meerderheid van mening dat de VAR de eredivisie die seizoen niet rechtvaardiger heeft gemaakt. Van der Roest toont met cijfers aan dat die indruk onterecht is; van de 75 VAR-ingrepen dit seizoen (gemiddeld 1 per 3 duels) is ongeveer 90 procent correct, terwijl deze 75 momenten vorig seizoen überhaupt niet gezien zouden zijn.

Ook de VAR kan niet alles zien, maar de videohulp stuwt het percentage goede beslissingen van een scheidsrechter wel met enkele procenten op richting de 100 procent. Daarbij blijven sommige beslissingen altijd afhankelijk van interpretatie. Met aansprekende voorbeelden – wie zag die elleboogstoot in het doelgebied toen de bal al bij de zijlijn was? – laat hij zien op hoeveel dingen tegelijk de arbitrage moet letten.

Doel is om de VAR ook in de eerste divisie in te voeren, maar dit hangt ook af van het budget dat hiervoor beschikbaar is. Geld is ook bepalend voor het aantal camera’s dat per stadion beschikbaar is. Vragen uit de zaal gaan onder meer over de mogelijkheid van een challenge (werd door trainers zelf afgewezen; arbitrage geen taak van de coach) en het tonen van beelden in het stadion (graag, maar dan wel nadat de beslissing is genomen).

Vanwege een dubbele boeking met het ook in Zeist aanwezige Nederlands elftal gaat een bezoek aan het VAR-centrum helaas niet door, waardoor het congres eindigt met de borrel. Mede omdat ook Van Praag en de spreker uit Almere blijven hangen is dit weer een mooie gelegenheid om nieuwe contacten op te doen en nog eens rustig na te praten over de middag. Het congres bood ook dit jaar weer genoeg aanknopingspunten om zowel landelijk als lokaal mee verder te gaan.