Internationale roep om staanplaatsen

Supporters in heel Europa zullen de komende weken protesteren tegen het verbod op staanplaatsen dat de UEFA hanteert bij Europese wedstrijden. Onder de slogan ‘Europe wants to stand’ zijn vanaf het Champions League-duel Borussia Dortmund-Tottenham Hotspur dinsdag in diverse stadions spandoeken te zien. Tevens gaat een brief naar de UEFA met de oproep om het gedateerde verbod op staanplaatsen te schrappen. De brief is ondertekend door veel internationale supportersorganisaties, waaronder Supporterscollectief Nederland en Football Supporters Europe.

“Namens voetbalsupporters in Europa vragen we de UEFA om het 21 jaar oude verbod te heroverwegen en supporters de keuze te geven tussen zitten of staan”, staat in de brief die is gericht aan UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin en de leden van het UEFA Executive Committee waar onder meer Michael van Praag in zit. “Het verbod was bedoeld als snelle oplossing na diverse stadionrampen, maar inmiddels is aangetoond dat de staanplaatsen niet de oorzaak waren van deze rampen.” Zo werd de ramp op Hillsborough veroorzaakt door falende autoriteiten en een onveilig stadion, niet door de staanplaatsen.

In de brief wijzen de supportersorganisaties er tevens op dat kaarten voor staanplaatsen goedkoper kunnen zijn, zodat stadions toegankelijk blijven voor supporters met diverse leeftijden, inkomens en achtergronden. “Het aanbieden van staanplaatsen is een simpele manier om dit voor elkaar te krijgen. Dat het mogelijk is om veilige staanplaatsen te realiseren is te zien in Duitsland, waar wekelijks zo’n 100.000 supporters hun club staand steunen en bijdragen aan de veelgeprezen sfeer in de Duitse stadions. In Engeland proberen autoriteiten al twintig jaar tevergeefs om supporters te laten zitten. Bij UEFA-wedstrijden moeten op staantribunes stoeltjes worden geïnstalleerd, terwijl iedereen daarna alsnog tussen of op de stoeltjes staat.”

Sluit aan bij nationale ontwikkelingen
“Het toestaan van alcohol bij Europese wedstrijden heeft afgelopen zomer laten zien dat het mogelijk is om supportersvriendelijke regelgeving door te voeren dankzij lokale oplossingen. In landen als Nederland, Schotland en Frankrijk is het verbod op staanplaatsen de afgelopen jaren al opgeheven en meerdere landen lijken deze trend te gaan volgen. We verwachten dat de UEFA aansluit bij deze ontwikkeling. Supportersvriendelijke ontwikkelingen op nationaal niveau zouden niet tegengehouden moeten worden door de UEFA op basis van gedateerde argumenten.”

De volledige brief is te lezen op de website van Football Supporters Europe.