Geen eredivisieduels op zondagavond

Zondagavond 20:00 uur als speeltijd in de eredivisie is vrijdag op het allerlaatste moment afgeschoten door gemeenten en politie. Ook Supporterscollectief Nederland was vrijdag aanwezig bij de KNVB-presentatie van het competitieprogramma 2019-2020 en liet zich in Zeist horen tegen dit voor supporters zeer onwenselijke tijdstip. De Eredivisie CV moest hierdoor terugkomen op de afspraak met tv-zender Fox Sports om achttien eredivisieduels op zondagavond te gaan spelen; één thuiswedstrijd per club. Het tijdstip wordt mogelijk alleen nog gebruikt wanneer een club op de donderdag ervoor een verre uitwedstrijd in de Europa League heeft gespeeld, waardoor dit naar verwachting niet of nauwelijks voor zal komen.

Supporterscollectief Nederland blijft de ontwikkelingen nauwgezet volgen om te voorkomen dat alsnog duels op zondagavond gespeeld gaan worden. We blijven ons standpunt herhalen dat de zondagavond voor de stadionganger een onmogelijke tijd is, omdat mensen de volgende dag weer vroeg op moeten voor werk of school. We roepen supportersverenigingen op om met hun club in gesprek te gaan over spelen op zondagavond. De clubs waren vrijdag uiteindelijk voorstander van de tijd die voor hun achterban zeer nadelig is.

Europa League en Fox Sports
De presentatie van het programma voor de eredivisie en eerste divisie was door de discussie over de zondagavond een stuk spannender dan eerdere jaren, vooral omdat clubs nauwelijks en supporters, gemeenten en politie helemaal niet waren betrokken bij het besluit. In Zeist lieten zowel het Supporterscollectief als nagenoeg alle gemeenten en politiekorpsen zich negatief uit over de speeltijd in de laatste uren van het weekend. Ook veel clubs waren niet enthousiast, maar hielden zich vrijdag redelijk op de vlakte. Uiteindelijk werd per wedstrijd gestemd, waarop één voor één alle duels werden weggestemd. De KNVB kon daardoor pas aan het einde van de middag het aangepaste programma presenteren, waarbij de bewuste wedstrijd gewoon om 14:30 uur staat ingepland.

Het idee voor de zondagavond kwam voort uit de wens van clubs en KNVB om Europees voetbal spelende clubs meer ruimte te bieden, terwijl Fox het commercieel aantrekkelijke tijdstip van zondagavond 20:00 uur al langer wilde toevoegen aan de zeven verschillende tijden die al bestaan. Het belang van supporters is bij deze afweging ondergeschikt geacht, ondanks dat de mening van Supporterscollectief Nederland over dit onderwerp bij alle betrokken partijen bekend is. We hebben sinds begin 2018 intensief contact met de KNVB en Eredivisie CV, toen duidelijk werd dat Fox intensief lobbyde voor de zondagavond. Vorig jaar spraken bijna alle aanwezigen zich op ons congres uit tegen voetballen op zondagavond, terwijl ook veel clubs aangaven niets te zien in de zondagavond. Gemeenten en politie waren ook al langer negatief over de zondagavond, en dat gaf vrijdag de doorslag.

Overige wijzigingen
Naast het tumult over de zondagavond zijn er nog enkele wijzigingen in het nieuwe competitieschema, vooral naar aanleiding van de zogeheten veranderagenda die in mei door de clubs werd vastgesteld. Clubs die Europees voetbal spelen krijgen meer ruimte om wedstrijden te verplaatsen, waardoor een wedstrijd in een enkel geval van het weekend naar doordeweeks of van zaterdag naar vrijdag kan gaan. Dit gebeurt wel zo vroeg mogelijk en zoveel mogelijk op één moment. Begin september worden op basis van de Europese deelnemers aan de groepsfase de wijzigingen tot de winterstop bekend, eind december volgen de wijzigingen voor de tweede seizoenshelft. Supporterscollectief Nederland volgt dit kritisch en hoopt dat de wedstrijden op voor supporters acceptabele tijden gespeeld blijven worden en dat op tijd duidelijk is wanneer het duel plaatsvindt.

De KNVB-beker telt voor profclubs nog altijd vijf rondes tot de finale, maar begint pas eind oktober, een maand later dan voorheen. Vanaf de tweede ronde in december stromen ook de Europese deelnemers in. De loting is nog onderwerp van discussie, maar waarschijnlijk wordt in december al in een ’tennisschema’ geloot voor de rest van het toernooi, waardoor je bij winst direct je volgende tegenstander weet. Ook dit zou eerder duidelijkheid moeten geven over de te verplaatsen competitiewedstrijden.

Play-offs eerste divisie
In de eerste divisie krijgen de play-offs om promotie zes deelnemers; vier periodekampioenen plus de twee hoogst geklasseerde clubs zonder periodetitel. Zij spelen allemaal drie rondes om eventuele promotie. De nummer 16 van de eredivisie speelt twee rondes om handhaving. De clubs besloten in mei dat uit beide divisies twee clubs rechtstreeks promoveren en degraderen. Ook nieuw is dat clubs in de eerste divisie zelfs beslissen of ze spelen in een interlandweekend. Alleen De Graafschap, NAC, NEC en de reserveteams spelen dan niet. Zij, plus een achtste club om vier wedstrijden te kunnen spelen, werken hun duel af op de navolgende maandag.

Het schema telt verder slechts één doordeweekse speelronde in de eredivisie en één maandagse ronde op het tweede niveau, die ook nog eens op Paasmaandag valt. Op zondag 12:15 uur, zondag 20:00 uur en doordeweeks om 18:30 uur is rekening gehouden met reistijd, maar lukt dit vanwege alle andere criteria niet altijd. Wel zijn de meeste wedstrijden op deze tijden tussen clubs die minder dan 200 kilometer van elkaar verwijderd zijn. Het aantal risicoduels dat verplicht om 12:15 uur of bij daglicht moet worden gespeeld is vrijwel stabiel. Vier duels in de eredivisie moeten verplicht om 12:15 uur worden gespeeld: ADO Den Haag-Ajax, FC Utrecht-Ajax, Sparta-Feyenoord en RKC-Feyenoord.

Clubs en autoriteiten kunnen de komende dagen nog reageren op het concept competitieprogramma. De KNVB hoopt het definitieve competitieprogramma volgende week te presenteren.

Play-offs pd 2019-2020