Drukbezochte nieuwjaarsbijeenkomst in Oss

In het stadion van TOP Oss – de oude naam keert terug! – kwamen zondag 14 januari ruim vijftig supporters en SLO’s van allerlei clubs uit eredivisie en eerste divisie bij elkaar voor onze nieuwjaarsbijeenkomst. Naast een moment om bij te praten, was de bijeenkomst ook een mooie gelegenheid om kennis te delen. John Hermans, de scheidend veiligheidscoördinator van FC Utrecht, vertelde over de wijze waarop hij in samenwerking met alle betrokkenen heeft gestreefd naar een toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal. Vervolgens was het woord aan Maurice Dumas. De SLO van Feyenoord vertelde hoe het supportersbeleid bij zijn club is vormgegeven en op welke wijze hij samenwerkt met de betrokken instanties.

Na een korte pauze was het woord aan Matthijs Keuning van het Supporterscollectief die de aanwezigen informeerde over de zaken waar het collectief de afgelopen periode mee bezig is geweest. Dit leidde tot een discussie over enkele recente gebeurtenissen en relevante aangelegenheden, zoals de afgelastingen in december vanwege het winterweer, de Supercup aan het begin van het seizoen en het voorstel dat vorige week in de media kwam om voortaan ook wedstrijden op zondagavond 20:00 uur te spelen. Alle aanwezigen waren het er mee eens dat bij deze kwestie de stem van de supporters gehoord moet worden. Het Supporterscollectief heeft deze boodschap ook overgebracht aan de KNVB.

Afgelastingen
De bond beslist als organisator of een wedstrijd door kan gaan. Bij code rood wordt sowieso afgelast, maar bij code oranje wordt de situatie per locatie en per keer bekeken. De KNVB zal nooit een hele speeldag op voorhand afgelasten als dit niet strikt noodzakelijk is. Het gebrek aan inhaalmogelijkheden speelt hierbij ook een rol, mede omdat op last van de UEFA op Champions League-avonden een uur voor aanvang van de eerste CL-wedstrijd niet meer gespeeld mag worden op het hoogste nationale niveau. Als een wedstrijd in Rusland om 18:45 uur onze tijd begint, moet een eredivisiewedstrijd dus om 17:45 klaar zijn en rekening houdend met blessuretijd dus op z’n laatst om 15:45 uur beginnen. Dit is uiteraard ook voor supporters zeer onwenselijk. In dit geval speelde op de sneeuwzondag van 10 december ook nog mee dat de sneeuw veel heviger was dan voorspeld en dat afgelaste wedstrijden over de winterstop zouden moeten worden getild. Hierdoor kon Sparta in de inhaalwedstrijd in januari bijvoorbeeld met een heel andere selectie aantreden tegen Vitesse dan op de oorspronkelijke datum, zoals ook geldt voor FC Utrecht en Feyenoord later deze week.

Supercup
Wij zullen verder aansluiten bij de evaluatie van de Johan Cruijff Schaal. Zoals bekend, is deze wedstrijd vorig seizoen door Vitesse geboycot omdat de club slechts 1200 kaarten kreeg en ook nog eens met een buscombi moest afreizen naar Rotterdam, waar landskampioen Feyenoord de bekerwinnaar ontving. Doel voor dit seizoen is om te zorgen voor meer kaarten voor de bekerwinnaar, liefst uiteraard in combinatie met vrij vervoer. De wedstrijd blijft plaatsvinden in het stadion van de landskampioen.

Bekerfinale
Ook bij de bekerfinale zullen we een rol gaan spelen om supporters te helpen deze vaak unieke wedstrijd zo mooi mogelijk te maken. We schuiven vanaf dit seizoen aan in het eerste vooroverleg dat in februari met de halve finalisten wordt gehouden en zullen daarna ook – indien nodig – de supportersverenigingen van de finalisten bijstaan. Door jaarlijks aan te schuiven weten we wat er mogelijk is en ook wat er een jaar later beter moet, iets wat een finalist vaak niet weet omdat steeds andere clubs de eindstrijd halen.

Speeltijden
Tv-zender FOX kijkt steeds nadrukkelijker naar de zondagavond als speeltijd. Die avond is voor tv-kijkers populair, maar tot nu toe hielden de clubs het tegen omdat het tijdstip voor supporters een stuk minder populair is. Een inventarisatie leert dat ook nu de meeste clubs tegen zijn, al houden veel zich nog op de vlakte omdat er nog geen concreet voorstel ligt. De situatie in het buitenland laat echter zien dat de zondagavond allesbehalve denkbeeldig is, dus het is goed dat we al vroeg de stem van de supporters laten horen. De clubs kunnen beslissen om het huidige contract, dat loopt t/m de zomer van 2022, te wijzigen en bijvoorbeeld deze speeltijd toe te voegen. Om de mening van de supporters te laten horen en ook vooruit te lopen op het nieuwe contract, staat eind januari een gesprek gepland met FOX over de speeltijden.

Uitvakken
Een werkgroep uitsupporters bestaande uit met name supporters en SLO’s buigt zich vanaf januari over verbeteringen aan uitvakken, van de prijs en het zicht tot de vervoersregeling en de catering. We hopen hiermee concrete verbeteringen te realiseren en per club in kaart te brengen wat op korte en lange termijn verbeterd kan worden. De afgelopen jaren zien we gelukkig al goede ontwikkelingen qua vervoersregelingen en bijvoorbeeld bier in het uitvak. Deze ontwikkelingen willen we hiermee graag versnellen en breder trekken.

Stichting Supporterscollectief Nederland
Het Supporterscollectief heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een volwaardige gesprekspartner van KNVB, overheid en politie. Om dit te kunnen blijven doen, zal op korte termijn de Stichting Supporterscollectief Nederland worden opgericht. De stichting zal in eerste instantie bestaan uit een bestuur van acht personen, maar omdat een bestuurslid komende zomer terugtreedt zijn we op zoek naar een extra bestuurslid, bij voorkeur namens een club uit de eerste divisie. Hiervoor hebben zich inmiddels al twee kandidaten gemeld. De stichting maakt het ook mogelijk om donaties te doen waarmee onkosten betaald kunnen worden.

Zondag 25 maart Supporterscongres
De volgende bijeenkomst van het Supporterscollectief vindt plaats op zondagmiddag 25 maart, als we net als vorig jaar een Supporterscongres organiseren. Plaats van handeling is wederom de KNVB Campus in Zeist en net als vorig jaar is het congres gratis toegankelijk voor iedereen. Meer informatie volgt nog, maar houd deze datum dus vast vrij. Blijf op de hoogte van de vorderingen via Twitter en Facebook.